Куља отровни дим: Велики пожар у Мелбурну, школе затворене (видео)

© REUTERS / SOCIAL MEDIAПожар у складишту у Мелбурну
Пожар у складишту у Мелбурну - Sputnik Србија
Пратите нас
Ватрогасци Мелбурна се боре са једним од највећих пожара у новијој историји тог аустралијског града, након што се запалило, зачуле су се експлозије у складишту фабрике у западном предграђу Вест Футскреј.

Због отровног дима који куља и шири се ка предграђима, затворене су десетине школа и обданишта, а становништво је упозорено да остане у домовима и избегава излагање диму.

„Дим је отрован. Људи не би требало да се нађу у њему. Треба да га избегавају по сваку цену. Искључите клима уређаје, затворите прозоре. Ако можете да одете негде другде, тим боље“, казао је инспектор Кен Браун.

Он је навео да се у складишту, између осталог, налази ацетон и хемикалије које се користе за заваривање, као и да су експлозије представљале ризик по ватрогасце који су стизали на место пожара.

„Бурад од 167 литара су експлодирала и летела кроз ваздух“, рекао је Браун.

Узрок пожара још није познат, а власти су саопштиле да је зграда у пламену „изграђена од азбеста“ и да садржи бројне хемикалије, које могу да створе снажан мирис који подсећа на средство за скидање лака са ноктију. 

Аустралијска државна телевизија „Еј-Би-Си“ преноси да је пожар избио јутрос по локалном времену и да се са ватреном стихијом бори око 140 ватрогасаца, уз помоћ 30 ватрогасних камиона.

Наводи се да се ватрогасци надају да ће до краја дана успети да обуздају пожар, али да ће морати да дежурају током ноћи и још „много дана“, док ватра не буде потпуно угашена и терен очишћен.

„Ово је свакако један од највећих пожара који нисам одавно видео у Мелбурну“, казао је командант Ватрогасне бригаде Мелбурна Грег Лич.

Наводи се да су власти упутиле становништву упозорење да се не приближавају на 500 метара од пожара, а сав саобраћај се преусмерава даље од тог подручја.

Становница оближњег кварта Марибирнонг Лиза Фасијали изјавила је за „Еј-Би-Си“ да је по изласку из куће наишла на отровни дим. Она је навела да пре тога није гледала вести на телевизији и није знала за пожар.

„Димни облак је био потпуно ненормалан. Смрдело је на спаљену пластику или на неку хемију. Очи су ми сузиле као луде“, рекла је Фасијали. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала