Ко је био Александар Захарченко?

© Sputnik / Александар Чаленко / Уђи у базу фотографијаАлександар Захарченко
Александар Захарченко - Sputnik Србија
Пратите нас
Убијени лидер самопроглашене Доњецке народне републике већ у првим данима после државног удара у Кијеву, маја 2014. године, постављен је за војног команданта Доњецка.
Ресторан у ком је убијен Александар Захарченко - Sputnik Србија
Терористички напад: Убијен Захарченко, војска ДНР на линији разграничења

Касније је постао заменик министра унутрашњих послова ДНР. Обављао је и функцију премијера те самопроглашене републике, а 2. новембра 2014. године изабран је за шефа ДНР, након што је на изборима освојио 75,5 одсто гласова. Званично је ступио на дужност 4. новембра.

Захарченко је учествовао и у борбама, а два пута је био рањаван — најпре у руку, у борбама код Кожевње у јулу 2014, а потом у ногу у борбама у Дебаљцеву у фебруару 2015. године. Имао је чин генерал-мајора ДНР, а био је носилац више одликовања.

Александар Захарченко је рођен је 26. јуна 1976. године у Доњецку. По струци је био електромеханичар. Студирао је права, a једно време се бавио и предузетништвом. Иза њега су остали супруга Наталија и четворица синова. 

Захарченко је убијен у експлозији у ресторану „Сепар“ у близини своје резиденције. Из администрације лидера ДНР је саопштено да је Александар Захарченко погинуо у терористичком нападу и да се околности утврђују.

Извор из безбедносних структура је рекао да је међу рањенима и министар за приходе и порезе Александар Тимофејев, који је превезен у болницу.

Руски медији подсећају да су Доњецка и Луганска народна република формиране после државног удара у Кијеву 2014. године и да је та територија често била мета диверзија украјинских специјалних служби.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала