Каква је будућност пензионера и ПИО фонда у Србији

Пратите насTelegramOdyssey
Укидањем Закона о привременом умањену пензија, који је на снази од октобра 2014. године, а којим су пензије веће од 25.000 динара смањене за 22 и 25 одсто од новембра ће се исплаћивати законске пензије, стоји у новом нацрту Закона о изменама и допунама Закона о ПИО.
Каква је будућност пензионера и ПИО фонда у Србији

Колике пензије ће убудуће добијати пензионери, наравно, интересује њих и чланове њихових породица.

Грађане Србије, који још раде, највише занима како ће се и колико померати старосна граница за одлазак у пензију. Положај пензионера умногоме зависи од ситуације у сектору пензијско-инвалидског осигурања у Србији. Питања су: Каква је будућност ПИО фонда у Србији? Како превазићи дефицит у ПИО фонду? Где смо у односу на Европу?

Из ресорног министарства чује се да ће оно, са другим социјалним партнерима креирати пакет мера за реформу не само пензионог већ и целокупног система социјалне заштите. Докле се стигло? Да ли је решење увођење ИИ стуба пензионог Система јер, у последње време све гласније се чују критике да ће увођење другог стуба довести до тога да ионако осиромашени пензијски фонд буде додатно ускраћен за део уплата од доприноса који би се сливао у обавезни приватни пензијски фонд? Да ли би то исплату постојећих обавеза према пензионерима учинило још тежим?

О томе какви су досадашњи ефекти ИИИ стуба, односно, добровољног пензионог осигурања али и како процењују одрживости пензионог система у будућности, не само због демографског старења већ и пре свега, због високе незапослености и распрострањене сиве економије у данашњој емисији "Енергија Спутњика" Јелица Путниковић разговара са Зораном Милошевићем, помоћником министра за ПИО и Ђуром Перићем, председником Савеза пензионера Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала