Нова велика шанса из Русије за Србију

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLСеминар "Росатома" у Београду
Семинар Росатома у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Да је долазак компаније као што је Росатом у Србију велика шанса за нашу привреду и науку, говори чињеница да се ради о конгломерату који запошљава преко 250.000 људи, у свом саставу има 330 компанија, а у наредних десет година планира да утроши 130 милијарди долара на развој нових пројеката.

Руска државна корпорација Росатом одржала је у Београду семинар о технолошким решењима, на којем је учествовало више од 100 представника српских компанија, министарстава, научно-истраживачких организација и универзитета. Учеснике семинара поздравио је српски министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, који је истакао да је за Србију веома важно искуство руских иновационих компанија.

Примери праксе Росатома, према Поповићевим речима, могу помоћи у решавању многих питања везаних за здравство, ефикасност пољопривреде, модернизацију постојећих енергетских система и у многим другим сферама.

„Огромна је шанса за српску привреду, за машиноградњу, електротехнику, информационе технологије, за медицину, пољопривреду, грађевину, да заједно са Росатомом сарађују и на руском, али и на другим тржиштима, јер Росатом ради на свих пет континената. Само у Европи сарађује са 16 европских земаља. Огромна је шанса и велики потенцијал, такође, за наше факултете и институте за сарадњу са преко осам хиљада научника које Росатом има у свом конгломерату“, каже Поповић.

Министар Ненад Поповић у компанији Касперски у Москви - Sputnik Србија
Ненад Поповић: „Касперски“ долази у Србију да испита тржиште

Колики је потенцијал за сарадњу са неком од 330 компанија, колико их послује у саставу Росатома, према Поповићевим речима, говори и чињеница да у следећих десет година Росатом има буџет од преко 130 милијарди долара за нове пројекте.

Росатом је једна од највећих руских корпорација са више од 250.000 запослених и бави се нуклеарном енергијом која се користи у мирнодопске сврхе — у медицини, за лечење онколошких болести, у пољопривреди, у новим технологијама, а једни су од светских лидери и у свим чистим видовима електроенергије.

Наша је шанса, према Поповићевим речима, да нека од Росатомових компанија отвори своје фабрике и у Србији.

Директор Одељења за међународно пословање Росатома Борис Арсејев каже да је семинар јединствена прилика да се Росатом, који је своје пословање проширио широм света, упозна са српским компанијама, које су заинтересовање за сарадњу са руским конгломератом.

„Да се боље упознамо, да пронађемо тачке додира из којих могу да израсту наши заједнички интереси. Сигуран сам да ће се у будућности развити и комерцијална сарадња, али, што је још битније, и пријатељски односи. Зато користим прилику да понудим српским компанијама да буду активније, да контактирају са нашим представницима и да развијају сарадњу са нама“, каже Арсејев.

И према његовим речима, битно је знати да је Росатом више од нуклеарне енергетике. Оно што је ова компанија спремна да понуди српским партнерима јесу решења из области нуклеарне медицине и нуклеарних технологија која могу да остваре значајан ефекат на повећање нивоа живота становништва земље, као и да повећају доступност савремених средстава за борбу са онколошким обољењима, додаје Арсејев.

Осим сарадње на пољу нуклеарне медицине и пољопривреде, на семинару је било речи и о сарадњи у областима комплексне модернизације тренутно расположивих енергетских потенцијала Србије, коришћења колектора енергије, дигиталних решења за инфраструктуру и производњу и технологије пречишћавања воде.

Семинар је одржан као први корак пошто су министар Ненад Поповић и генерални директор Росатома Алексеј Лихачов у мају потписали споразум о сарадњи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала