Словеначка полиција покренула истрагу против паравојне групе

© AFP 2023Словеначка специјална полиција
Словеначка специјална полиција - Sputnik Србија
Пратите нас
Словеначка полиција саопштила је данас да је покренула истрагу након што су се на друштвеним мрежама појавили видео-снимци и фотографије групе наоружаних и маскираних мушкараца, на челу са десничарским бившим председничким кандидатом.

Министарка унутрашњих послова Весна Гјеркеш Жнидар саопштила је да власти неће толерисати постојање било каквих паралелних наоружаних група у Словенији, преноси АП.

На видео-снимку, на којем се види више десетина маскираних мушкараца како се обучавају на једном пољу у униформама налик на војне, држећи у рукама секире и пушке, изазвао је забринутост у Словенији, наводи америчка агенција.

Штајерска гарда - Sputnik Србија
Врела јесен у Штајерској: Словеначки екстремисти прете да ће државу претворити у Венецуелу

Националистички настројен политичар Андреј Шишко потврдио је постојање ове групе, коју је описао као гарду региона Штајерска, на североистоку земље.

Шишко, који је освојио око два одсто гласова на прошлогодишњим председничким изборима, познат је по својим националистичким и антиимигрантским ставовима, а његова партија Покрет уједињене Словеније није успела да уђе у парламент на јунским изборима.

Шишко је рекао агенцији СТА да његова група није паравојна јединица, већ „добровољна одбрамбена група слободних људи“.

Високи словеначки званичници осудили су постојање те групе, преноси Танјуг.

Председник Борут Пахор рекао је да је таква група „потпуно неприхватљива“, док је мандат за састав нове владе Марјан Шарец на Твитеру написао да било каква наоружана група изван словеначких безбедносних снага „подрива уставни и правни поредак“.

Словеначки портал „24ур“ објавио је да су словеначки ултрадесничари који се представљају као „Штајерска гарда“ поставили на друштвене мреже фотографије и снимке са окупљања на непознатој локацији, најављујући „врелу јесен“ и протесте који ће „Словенију претворити у Венецуелу“.

Портал је навео да бројни Словенци нису веровали да се овакве ствари дешавају, али је касније ту вест потврдио некадашњи председнички кандидат Андреј Шишко, који је тамошњим медијима рекао да се управо он налази на челу те групе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала