Страфор упозорава: Београд и Приштина стављају мир на пробу

© AP Photo / AnonymousСтратфор
Стратфор - Sputnik Србија
Пратите нас
Испод површине релативног мира који на Балкану траје последњих десет година и даље су присутне етничке тензије и националистичке страсти, а преговори Београда и Приштине о нормализацији односа могли би да ставе мир на пробу, а поготово контроверзна идеја размене територија, оцена је „Стратфора“, платформе која се бави геополитичком анализом.

„Западни Балкан релативно је миран у последних десет година, али постојећи напори за нормализацију односа Србије и Косова могли би да створе услове за повратак политичке нестабилности и етничког насиља у региону“, наводи се у тексту „Стратфора“.

„Стратфор“ оцењује да ће једна од најспорнијих тема на предстојећим преговорима Београда и Приштине у Бриселу 7. септембра бити формирање Заједнице српских општина (ЗСО), уз опаску да је та идеја зачета 2013. године, али да је од тада мало тога постигнуто.

Резултат извршене реконструкције је повећање брзине саобраћаја возова са 30 на 120 километара на час, саопштио је „РЖД Интернешнел“. - Sputnik Србија
Нове опасне претензије Приштине: „Коридор 10 је Косово, а не Србија“

Још једна тема, могуће још спорнија, биће разговор о потенцијалној „корекцији граница“ о којој су у протеклих неколико недеља говорили и председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи, наводи се у тексту.

Објашњавајући шта би тачно „корекција граница“ могла да значи, „Стратфор“ пише да је нашироко прихваћено да се ради о размени територија.

„Идеја размене територија, која би начинила и Србију и Косово етнички хомогенијима, разматра се у академским и политичким круговима још од деведесетих година прошлог века. Опозиционе партије и политичари са обе стране осудили су такав предлог, који би могао да доведе до јачања етничких националиста у другим деловима Балкана… Али у овом тренутку није јасно које би територије могла да обухвати корекција граница о којој су причали Вучић и Тачи“, наводи се у тексту.

„Стратфор“ оцењује да ће обе стране покушати да добију што више територије, а да направе што мање уступака, преноси Танјуг.

„Чак и ако договор буде постигнут, компликовани логистички, политички, економски и етнички проблеми учинили би било какву велику размену територија тешко изводљивом“, наводи се у тексту.

Противници могуће размене територија у преговорима Београда и Приштине брину да би таква размена могла да инспирише сличне промене граница у региону, пише у тексту.

Осврћући се на међународни одговор на ситуацију, у тексту „Стратфора“ се наводи да су званичници Европске уније били опрезни када су се изјашњавали о идеји размене територија, док је крајем августа европски комесар Јоханес Хан рекао да би Брисел могао да прихвати споразум Београда и Приштине, али је упозорио да то „не би требало да служи као план за друге проблеме“, мислећи вероватно на Босну и Херцеговину.

Рамуш Харадинај и Хашим Тачи - Sputnik Србија
Харадинај упозорава Тачија: Не дирај границе — узећемо Долину радо, ако...

Са друге стране, немачка канцеларка Ангела Меркел одмах је одбила идеју о корекцији граница, рекавши да је територијални интегритет земаља Западног Балкана „непрекршив“.

Саветник за националну безбедност САД Џон Болтон изјавио је да би Бела кућа била воља да прихвати размену територија, док је Русија саопштила да ће заузети српску страну у преговорима.

Узимајући све то у обзир, „Стратфор“ наводи да ће српска дипломатија бити заузета у предстојећим недељама, јер ће председник Вучић посетити Косово 9. септембра, а потом се састати са председником Русије Владимиром Путином 15. септембра у Москви.

„Стратфор“ такође сматра да је вероватно да ће се Вучић састати и са председником САД Доналдом Трампом на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација, која се одржава од 24. до 28. септембра.

„Подршка Беле куће и Кремља биће кључна за излазак из застоја у преговорима између Србије и Косова, поготово због тога што би свака територијална размена била подложна гласању пред Саветом безбедности УН“, закључује „Стратфор“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала