Легендарни новинар у књизи открива: Трамп опасно неупућен, а у Белој кући влада хаос

© AP Photo / Andrew HarnikПредседник САД Доналд Трамп у Овалној соби Беле куће у Вашингтону
Председник САД Доналд Трамп у Овалној соби Беле куће у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова књига легендарног новинара Боба Вудворда „Страх: Трамп у Белој кући“, заснована на сведочењима „инсајдера“ из администрације, приказује председника Доналда Трампа као лидера опасно неупућеног у светска питања, а његову Белу кућу као дисфункционалну и разорно заокупљену унутрашњим споровима.

Вудвордова књига је заснована на стотинама сати интервјуа са људима који су из прве руке учествовали у Трамповом 20-месечном председништву.

Амерички лидер описан је као човек опседнут кривичном истрагом у вези са питањем да ли је опструисао правду покушавајући да заустави истрагу специјалног тужиоца Роберта Малера о руском мешању у председничке изборе 2016, преноси „Глас Америке“.

У једном тренутку раније ове године, како у књизи пише Вудворд, Трампов адвокат Џон Дауд организовао је, ради вежбе, симулирано испитивање Трампа о везама његовог изборног штаба са Русијом и његовим потезима на положају председника, али се Трамп тако често спотицао у вези са чињеницама да је на крају изгубио контролу и разбеснео се.

Доналд Трамп у мраку - Sputnik Србија
Да ли сте океј? Шок усред обраћања Трампа у Белој кући

„Та ствар је проклета превара“, рекао је Трамп о истрази док је вежба сведочења окончана његовом реченицом: „Заиста не желим да сведочим“.

Дауд је, према Вудворду, рекао Трампу да ће завршити у наранџастом затворском оделу ако буде сведочио пред Малером.

Неколико месеци касније, како наводи Вудворд, Трамп је рекао Дауду: „Био бих стварно добар сведок“.

„Нисте добар сведок. Господине председниче, бојим се да једноставно не могу да вам помогнем“, одговорио је Дауд.

Следећег јутра, Дауд је дао оставку у тиму Трампових адвоката.

Председникови садашњи адвокати су месецима преговарали са Малеровим правним тимом који жели да разговара са председником, али није постигнут договор о томе.

Трампов адвокат Руди Ђулијани у више наврата је рекао да се плаши да ће Трамп, ако буде сведочио под заклетвом, бити ухваћен у кривоклетству, односно у кривичном делу лагања власти.

Вудворд, који је пре више деценија, као млади репортер „Вашингтон поста“, написао истраживачке чланке о корупцији у Белој кући, који су довели до оставке председника Ричарда Никсона, позива се на актуелне и бивше званичнике Беле куће који врло негативно говоре о Трампу, наводећи да га није занимало како би његови потези на месту председника могли да угрозе светску безбедност и да често није упознат са општепознатим чињеницама.

Вудвордови покушаји да добије интервју са Трампом нису уродили плодом, иако је председник покушао да разговара са новинаром након што је већ завршио рукопис књиге.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала