Путин о Ердогановом предлогу: Не можемо да одговарамо за терористе

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је сагласан са позивом да сви терористи у Сирији спусте оружје, али је рекао да је против предлога свог турског колеге да се у Идлибу уведе примирје, нагласивши да учесници самита не могу да одговарају за терористе и за припаднике оружане опозиције, јер они не учествују у преговорима.

„Овде нема представника оружане опозиције, а тим пре ни представника Нусра фронта или ДАЕШ-а. Сматрам да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган прилично у праву, примирје би било добра ствар, али ми не можемо за њих да кажемо да ће престати да пуцају или да користе дронове са бомбама“, рекао је Путин.

Он је истакао и да је главни задатак тренутно да се избаце милитанти из Идлиба, јер њихово присуство представља највећу претњу за сиријске грађане у том региону.

„Наш заједнички и безусловни приоритет је коначна ликвидација тероризма у Сирији. Недавно је уз подршку руске авијације успешно ослобођена целокупна југозападна територија земље“, прецизирао је руски председник.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија
Ердоган: Сиријски Идлиб мора да сачува статус зоне деескалације

Према његовим речима, недопустиво је да се терористима, под изговором да се тиме штите цивили, пружа подршка у повлачењу пред нападима, као и да се наноси штета сиријској армији. 

„Како се чини, управо су на то и усмерени покушаји да се инсценира да сиријске власти употребљавају хемијско оружје. Имамо необориве доказе да се терористи припремају за такве операције, за такве провокације“, рекао је Путин. 

Он је додао да је у вези с тим информисао турског и иранског колегу о раду Русије у оквиру Савета безбедности Уједињених нација и Организације за забрану хемијског оружја.

Путин је изразио наду и да ће се у догледној будућности створити услови за масовни повратак сиријских избеглица, као и да Русија улаже велике напоре како би се то постигло.

Сиријска армија у овом тренутку нема контролу над територијом Идлиба. Тамо се налазе борци наоружане опозиције, као и терористи разних организација, који периодично нападају положаје сиријских владиних снага. 

Раније је портпарол Министарства одбране Русије, генерал-мајор Игор Конашенков изјавио да, према наводима независних извора, терористи организације Хајар Тахрир ел Шам припремају провокацију како би оптужили Дамаск за примену хемијског оружја против цивила у Идлибу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала