Вучић иде на Косово, прво обилази Газиводе

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICПредседник Србије Александар Вучић вечерас се обратио јавности у згради Генералног секретаријата председника Републике.
Председник Србије Александар Вучић вечерас се обратио јавности у згради Генералног секретаријата председника Републике. - Sputnik Србија
Пратите нас
Идем сутра на Косово и Метохију и прво ћу обићи Газиводе, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић у обраћању јавности.
Марко Ђурић - Sputnik Србија
Ђурић: Међународна заједница изневерила Вучића

„Обратићу се нашем народу, имаћу буран и испуњен дан, вероватно до поноћи можда и дуже, али желим да људи чују истину, можда им се све и не свиди, али моје је да се борим. Имам и личну обавезу јер сам на КиМ добио највећу подршку, за мене је гласало 80 одсто Срба“, рекао је Вучић.

Како је навео, покушаће да се у „немогућој ситуацији“ избори, преноси Танјуг.

„И борићу се јер осећам огромну одговорност“, поручио је Вучић.

Нећемо прекинути дијалог — желимо мир

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће Београд наставити дијалог са Приштином да би сачувао мир, али не у време када је то најављено из Брисела, за две седмице, јер ће тада, како је најавио, бити у Кини.

„Суштина је да проналазимо добра решења за будућност“, рекао је Вучић у обраћању јавности, након повратка из Брисела, где је дуже од два сата разговарао са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини, али не и са косовским председником Хашимом Тачијем.

Тзв. Косовске безбедносне снаге - Sputnik Србија
Посета високог ризика, не само за Вучића...

Одлуку да не разговара са Тачијем објаснио је тешким притисцима на Србе на КиМ, на њихове политичке представнике и званичнике Србије који се боре са српске националне интересе у међународној арени.

Прецизирао је да су представници власти у Приштини у последњи 71 сат водили тешку и непримерену битку, до сада невиђеним притисцима на представнике Српске листе и на званичнике Србије да се Фатмир Љимај изгласа са шефа преговарачког тима у косовском парламенту.

„Ми сматрамо да је то демократско права да посланици Српске листе не подрже Љимаја“, рекао је Вучић и додао да је довољно да подсети да је реч о човеку који је оптужен за најтеже злочине над нашим народом.

Има, истакао је, Љимајев досије све са изјавама сведока о тим злочинима.

Вучић је рекао да су притисци били толико велики да је и сам био запањен да тако нешто може да дође до толиких граница.

„Педесет позива сам имао из Европе и света и свима сам рекао — немојте да укидате демократију и право на другачије мишљење“, рекао је.

Међутим, додао је, када неко треба да буде означен кривим, увек су то, каже Срби.

Албанци у Приштини - Sputnik Србија
„Нећеш даље од Митровице!“ Албанци прете Вучићу и хапшењем, а најављују тест — дронова

Па и сада су Срби оптужени да дестабилизују Косово.

„Срби су криви јер имају свој мозак и своје мишљење. То је за њих дестабилизација, што је сумануто“, рекао је председник.

Позвао је власт у Приштини да објасни спречавање Марка Ђурића поново да пређе административни прелаз.

Држали су га, каже, 25 минута на Брњаку, а када се Ђурић окренуо, позвали су га да се врати.

Пошто су одбили да о свему томе доставе информацију у писаној форми, Вучић каже да су тражили снимке са контролних камера на којима је све записано.

Председник Србије Александар Вучић са високом представницом ЕУ Федериком Могерини - Sputnik Србија
Прекретница: Београд принуђен на само један потез

„Сви, цела Европа зна да ми говоримо истину“, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је све ово испричао да би грађани знали у каквој атмосфери је отишао у Брисел.

Покушао је, каже, да реагује и да их призове памети и рационалном понашању јер нама је потребан мир, а не трвења и сукоби, али је, каже после тога добио забрану да посети Газиводе.

Говорећи о природи Албанаца, Вучић каже да они знају да прете, али само када то раде за своје унутрашње потребе, а када су Европи, када дођу у Брисел кажу да је све у реду и да нема проблема да Вучић дође на КиМ.

„Ето, то је био разлог због којег нисам хтео да разговарам са Тачијем, али нећемо прекинути дијалог“, рекао је Вучић цитирајући Исака Рабина који је рекао да не се не мора разговарати са пријатељима, али да се мора и треба разговарати са непријатељима.

„Моја намера од почетка није да хушкам Србе на сукобе, не да тргујем њиховом крвљу и њиховом будућношћу, већ да се понашам одговорно и да се борим за решење проблема у сукобу са Албанцима“, поручио је Вучић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала