„Овде је напето!“ Спутњику се јавили Срби из села Бање окружени Албанцима

© Tanjug / Раде ПрелићАлбанци блокирају прилазе селу Бање на Косову и Метохији
Албанци блокирају прилазе селу Бање на Косову и Метохији - Sputnik Србија
Пратите нас
Мештани села Бање од јутрос окупљени чекају долазак председника Србије у њихово место. Нове околности унеле су страх у ово село у општини Србица у којем живи око три стотине Срба. Место је окружено Албанцима који бране Вучићу да дође.

Спутњик је разговарао са Маријом Ристић, педагогом у Основној школи у Бањама. Она каже да је атмосфера изузетно напета, али да је на срећу у Бањама за сада мирно.

Грађани на скупу на централном тргу, код споменика цару Лазару у Косовској Митровици. - Sputnik Србија
„Неко ће у наредним годинама морати да постигне договор са Албанцима“

„Пратимо из минута у минут шта се дешава, различите информације стижу са свих страна. То нас узнемирује. Албанци су блокирали пут, запалили гуме, а неки су и пуцали. Овде је за сада мирно, ту су полиција и припадници Кфора, не чују се пуцњи. Ми смо ту и чекамо, надамо се да ће председник Србије ипак стићи до нас“, каже Ристићева за Спутњик.

Она је рано јутрос стигла у Бање из Косовске Митровице у којој живи, а у селу ради као педагог у Основној школи коју похађа 41 ђак.

„Управо због школе сам и дошла да се видим са председником“, каже Ристићева за Спутњик.

„Већина наставника и професора у школу долази из Косовске Митровице, а немамо никакав превоз. Најчешће смо приморани да се возимо албанским таксијем како би стигли до деце. То сам хтела да кажем председнику, да нам некако помогне“, каже Ристићева.

Она додаје да у Бањама функционише и обданиште са двадесеторо деце чији васпитачи углавном путују из Косовске Митровице у то српско село окружено албанским местима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала