EK: Није неуспех и ако не буде договора Београда и Приштине 2019.

© AFP 2023 / JOHN THYSЗграда Европске комисије у Бриселу
Зграда Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич изјавила је да није неуспех ако не буде договора између Београда и Приштине 2019. године, како је назначено у нацрту Стратегије за Западни Балкан.

На питање Тањуга да ли би се могло назвати неуспехом ако не буде договора до 2019. године, а у контексту изјаве председника Србије који је у Косовској Митровици рекао да решење није на видику, али да се нада да би споразум могао бити постигнут кроз 10 или 20 година, Коцијанчичева је одговорила:

„За мене постизање договора никада није неуспех“, истакла је Коцијанчичева на конференцији за новинаре у Бриселу.

За њу, како је навела, ни последњи разговори између Вучића и Тачија у Бриселу нису били неуспешни.

Председник Србије Александар Вуциц на скупу на централном тргу, код споменика цару Лазару у Косовској Митровици. - Sputnik Србија
Главне Вучићеве поруке у Косовској Митровици: Не признајемо Косово, решење ни на видику!

„Не бих да их назовем неуспешним јер је одржан велики број састанака између председника Србије и косовског председника са госпођом Федериком Могерини“, рекла је Коцијанчичева.

Истина, додала је, остају отворена питања, али „јасно смо рекли шта су параметри у контексту ових преговора, тако да радимо на договору који ће бити утемељен на међународном праву и који је реалистичан и прихватљив за обе стране“.

Званични Брисел је, додала је, и даље у контакту са обе стране и дијалог мора да остане отворен, а Београд и Приштина, као и до сада, посвећени преговорима.

Подсетила је да је циљ дијалога свеобухватна нормализација односа и да се у том контексту ради на правно-обавезујућем споразуму.

„Потешкоће опстају, процес је тежак јер је пуно осетљивих питања, али двема странама ја потребан простор за преговоре“, поручила је она.

Коцијанчичева није желела да изнесе конкретан датум у вези с постизањем договора, јер ће то зависити од њиховог напретка.

А одговарајући на питање новинара у Бриселу како ЕУ схвата јучерашњу изјаву српског председника Вучића да је Слободан Милошевић био велики вођа с најбољим намерама, Коцијанчичева је поручила да ће „помирење, нормализација и добросуседски односи бити једино могући ако се одбаце и превазиђу политике прошлости“.

„Те су политике, као што се добро зна, изазвале деценије беде и патњи на Западном Балкану и тамошњим људима“, рекла је Коцијанчичева.

У том је смислу напоменула да не сме бити никаквог простора, никакве двосмислености и никаквог уважавања за оне који су водили те политике или акције.

„Правила за међународне и домаће актере су ту јасна“, била је изричита Коцијанчичева, те поновила да су помирење и добросуседски односи суштина на коју се ослања Европска унија.

Додала је да сви партнери у региону имају јасну европску перспективу и да се зато од њих тражи да таква правила уваже.

Поменула је у том контексту и недавну изјаву председника Европске Комисије Јункера да национализам никад није део решења, већ само део проблема.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала