Брисел стопира пут Србије ка ЕУ — независно од договора са Приштином?

© AP Photo / Virginia MayoЕУ заставе на ветру иза без саобраћајног знака испред седишта ЕУ у Бриселу.
ЕУ заставе на ветру иза без саобраћајног знака испред седишта ЕУ у Бриселу. - Sputnik Србија
Пратите нас
Ако је Европска унија, како то тврди словеначки председник Борис Пахор, толико слаба да је прича о проширењу ЕУ на Западни Балкан само мртво слово на папиру, значи ли то да Косово за Србију није главна препрека на путу евроинтеграција?

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић за Спутњик каже да је сада јасно да је косовска прича савим издвојена из контекста Европске уније.

„Европска унија има унутрашњи проблем, а колико је криза дубока види се управо из речи које је изговорио Борис Пахор. Дакле, проширење је савим стављено по страни. Уосталом, Стратегија о проширењу коју је ЕК усвојила у фебруару ове године и у којој је проширење враћено донета је само на нивоу Комисије, али се са том никада није сагласио Европски савет, то јест државе-чланице ЕУ“, подсећа наш саговорник.

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић на конференцији: Срби и Албанци - Којим путем даље? - Sputnik Србија
Да ли су европске интеграције „избор за мис“?

Миливојевић напомиње и да је француски председник Еманул Макрон још пролетос најавио да нема ниша од проширења и да је приоритет да се ЕУ консолидује после „брегзита“, али не само у вези са тим проблемом, већ и уопште у вези са проблемима које има и са Пољском и у Мађарској.

„Постоји генерална криза у ЕУ, која је институционална, и то је прва тема ЕУ идуће године када после избора буде дошла нова Комисија, са новим распоредом политичких снага. Тек ћемо онда видети да ли ће уопште уважити причу о проширењу у своју агенду“, напомиње наш саговорник.

Колико је ова ЕУ немоћна, додаје наш саговорник, види се и по питању Косова, јер се испоставило да она није била у стању да изгура Бриселски споразум и да преговоре усмери и приведе неком решењу.

„Ово што се дешава последњих дана и месеци указује да је косовско питање издвојено и да се укључењем Америке и Русије издваја у посебну тему, која је повезана са међународним положајем Србије“, каже он.

Миливојевић каже да се нама Косово пласира као предуслов за наш процес придруживања ЕУ, али као питање које треба решити на један квалитетан и дугорочан начин. Наш саговорник објашњава да кад би у ЕУ све било у реду, онда би и косовско питање било у директној међузависности са придружењем.

Председник Словеније Борут Пахор изјавио је да „слаба ЕУ неће моћи да се прошири на Западни Балкан“ и да ЕУ пролази кроз тежак период.

С друге стране, председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је да Европска унија мора бити јединствена према приступању Западног Балкана, иначе ће други преузети на себе да обликују њено најближе окружење.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала