„За Бор се јавили само Кинези и Руси, а што други нису?“

© REUTERS / Djordje KojadinovicПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је за Ројтерс да од предстојеће посете Кини много очекује, а на констатацију да су многи у ЕУ забринути за утицај Кине у региону одговара да су тендери у Србији отворени за све инвеститоре.
Александар Вучић у Лепосавићу - Sputnik Србија
Вучић: Гаранције за чланство у ЕУ да буду део договора с Приштином

Он је најавио да у Кину иде како би се потписао уговор за Бор, као и за Зрењанин, што је инвестиција од милијарду долара, а навео је да ће се говорити и о индустријском парку и многим инфраструктурним пројектима.

„Од посете Кини очекујем много, имамо пријатељске односе, економски односи озбиљно напредују“, рекао је Вучић у интервјуу за Ројтерс.

Када су Американци вратили Железару, подсетио је Вучић, 5.000 људи је остало без посла, а из буџета је месечно издвајано између 10 и 12 милиона долара, а сада, каже, ништа не плаћамо, добијамо порез, ради више од 5.200 људи.

Рудник у кинеској провинцији Лијаонинг - Sputnik Србија
Више не гори под ногама: Кинески див улази у „црну рупу“ Србије

Каже да тек очекујемо још значајнији долазак кинеских компанија, као и добру тржишну утакмицу између њих и европских и америчких компанија.

На опаску да су поједине дипломате из ЕУ забринуте за утицај Кине у региону, одговара:

„Ако кажу да јесу, немам ништа против“, али додаје и да је ЕУ нама дала 400 милиона за мост, а ми смо Кинезима дали да граде.

Минстар здравља Златибор Лончар и председник Србије Александар Вучић у обиласку Клинчко-болничког центра - Sputnik Србија
Само нека нас оставе на миру: Вучићев одговор на амерички притисак због руског оружја

Такође наводи и да су тендери за Бор и остале компаније били отворени за све, али да су се на тендер за Бор јавили само Кинези и Руси, и запитао — што се други нису јавили и што нису понудили већу цену.

„То је изванредна цена и одличан посао“, рекао је Вучић и додао да ћемо наставити да сарађујемо са свима и да имамо највише западноевропских инвестиција.

Каже да је извоз у земље ЕУ 68 одсто, а у регион 20 одсто, али да ми желимо добре односе и са Кином и са Русијом и имаћемо их и ништа не чинимо против других.

Он је указао и на то да треба да се зна са колико пажње Кина посматра овај простор и колико се Кина према нама коректно понашала.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала