Лавров: Спремни смо за озбиљан разговор с Лондоном, али без „хајли лајкли“

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва је спремна за озбиљан разговор с Лондоном о „случају Скрипаљ“, али нипошто на основу принципа „хајли лајкли“ (врло вероватно), изјавио је у петак шеф руске дипломатије Сергеј Лавров након сусрета с немачким министром спољних послова Хајком Масом.

Лавров је истакао да, када је реч о британским оптужбама на рачун Москве у вези с истрагама о случајевима смрти Александра Литвињенка и тровања Сергеја и Јулије Скрипаљ, нема чињеница које би се могле здраворазумски разматрати.

„Не само у случају Литвињенка и у случају Скрипаљевих, него и у случају с погибијом других руских држављана у Лондону, укључујући господина Глушкова сасвим недавно, нема никаквих чињеница које би се могле разумно размотрити и анализирати“, рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре с немачким колегом.

Спутњик инфо - Sputnik Србија
ВЕСТИ: Оптужени у „случају Скрипаљ“ за Спутњик и РТ негирали оптужбе Лондона (видео)

Лавров је нагласио да је Москва од самог почетка и у случају Литвињенка, и у случају Скрипаљевих, званично тражила покретање процедура предвиђених билатералном конвенцијом с Великом Британијом, конвенцијом Савета Европе, као и (у случају Скрипаљевих) Конвенцијом о забрани хемијског оружја.

Шеф немачке дипломатије Хајко Мас је истакао да је Берлин заинтересован за истрагу случаја тровања Сергеја и Јулије Скрипаљ и да сматра да је пожељно да стране буду спремне да размене материјале у вези с тим инцидентом.

Мас је навео да је Берлин од Лондона добио много информација о том случају и да „нема основа да се у њега сумња“.

У Солсберију су 4. марта отровани бивши официр Државне обавештајне управе (ГРУ) Русије Сергеј Скрипаљ, који је у Русији био осуђен због шпијунаже у корист Велике Британије, и његова ћерка Јулија. Лондон је за покушај тровања супстанцом А-234 оптужио руску државу, а Москва то категорички негира.

Бивши официр Службе државне безбедности Русије Александар Литвињенко побегао је у Велику Британију и умро у новембру 2006. године, недуго након добијања британског држављанства. Здравље је почело да му се погоршава након сусрета с Андрејом Луговом и Дмитријем Ковтуном, с којима је пио чај. Након његове смрти, експертизом је утврђено да је у његовом организму била знатна количина радиоактивног полонијума-210. Главни осумњичени у британској истрази је руски бизнисмен и посланик Луговој који негира оптужбе. Москва је саопштила да је овај случај исполитизован, а да процес истраге није транспарентан.

Николај Глушков, који је у одсуству у Русији осуђен на осам година затвора због проневера у „Аерофлоту“, умро је у Лондону пре пола године. Скотланд јард је прво саопштио да је његова смрт „необјашњива“, да би потом објавио да је Глушков угушен. Истражни комитет Русије је покренуо истрагу о том убиству.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала