Весић: „Железнице Србије“ једине одговорне за крађу у музеју

© SputnikГрадски менаџер Горан Весић
Градски менаџер Горан Весић - Sputnik Србија
Пратите нас
Заменик градоначелника Београда, Горан Весић, означио је „Железнице Србије“ као једино одговорне за крађу која се догодила у ложионици некадашње Главне железничке станице, јер су, каже, оне биле дужне да обезбеде ту имовину.

Весић је, гостујући на Студију Б, подсетио да је реч о веома вредним музејским експонатима, те додао да не зна зашто они нису добро чувани.

„’Железнице‘ су једине одговорне, јер Железнички музеј припада њима, а то су управо његови експонати и свако друго пребацивање одговорности на било кога другог је само скидање одговорности са оних који су заправо криви што се ово догодило“, рекао је Весић.

Железнички музеј - Sputnik Србија
Вандали упали у музеј у Београду и направили хаос

Јуче је, казао је, тим поводом одржан састанак на коме је посредовао Град Београд, који нема никакве везе са тим догађајем, али су били присутни да би заједно са предузећима „Београд на води“ и „Железнице“ договорили да „Железнице“ обезбеде тај простор, што је и требало од почетка да буде урађено.

Весић је рекао да је договорено да Музеј науке и технике заједно са Железничким музејом направи пројекат реконструкције локомотива како би оне биле враћене у првобитно стање и сачуване као вредни музејски експонати.

Истакао је да предузеће „Београд на води“ нема никакве везе са имовином Железничког музеја нити имају икакве везе са том парцелом.

Заменик градоначелника нагласио је да се ради о скандалозном догађају и упозорио да ово није први пут да се насиље догађа над културним добрима.

„Нестајале су и статуа Милице Ракић, бисте са Калемегдана, постоји организована мафија која се бави крађом споменика, претапа их и продаје. Ми смо неколико пута тражили и мислим да је време да се уведе ново кривично дело — оштећење културно-историјских споменика и инфраструктуре“, рекао је Весић и додао да градска власт не жели више да се тако нешто дешава, да неко украде бакарну жицу и буде благо кажњен јер је наводно мале материјалне вредности, због чега сто хиљада грађана остане без струје више сати.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала