Град у Хрватској остао без 50.000 евра, уплатио новац преварантима

© REUTERS / Yves HermanЕври
Еври - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватска општина Ђаково остала је без 50.000 евра због поруке упућене електронском поштом у којој је наводно градоначелник Марин Мандарић тражио да се новац хитно пребаци на рачун у Великој Британији, а „савесни службеник“ Славко Троха, како преноси „Глас Славоније“, одмах је извршио уплату.

Наводи се да је мејл који је садржао превару примило 9. јула Одељење за финансије Града Ђакова, а начелник Троха, за којег славонски лист наводи да „важи за савесног службеника који опрезно бдије над градским новцем“, пребацио је око 50.000 евра на рачун у Британији, о чему је у редакцију „Гласа Славоније“ стигла анонимна дојава, преноси Танјуг.

Превара је истог дана пријављена полицији, Државном тужилаштву и покренута је међународна истрага.

„У Одељење за финансије стигла је порука с питањем да ли можемо да обавимо плаћање у иностранству. Починилац преваре у заблуду је довео нашег службеника тако што се представио у моје име, направио лажни мејл са подацима као да сам то ја“, објашњава градоначелник Мандарић.

Починилац преваре није хаковао мејл, него је само адресу са које је послао поруку назвао градоначелниковим именом.

Седиште Агрокора - Sputnik Србија
„Хрватска превара, без преседана“

„На тај мејл начелник је одговорио упитом на који рачун, коме и који износ, проверио у банци може ли да прође уплата, добио инструкције за плаћање и то је одрађено“, наставља Мандарић.

Преваром је на британском рачуну завршило 49.210 евра.

Наводи се да, подсећајући на процедуру како се обављају плаћања, Мандарић додаје да се тог дана, до тренутка уплаћивања, он и начелник нису ни видели ни чули, да би потом начелник на праву мејл адресу послао потврду уплате.

Фигуре бизнисмена између кула од кованица - Sputnik Србија
Пет највећих финансијских превара свих времена

„Било ми је мало чудно. Прво се чинило да је нама неко нешто платио из Британије, али потом сам видео да смо ми некоме платили. Назвао сам га и питам што смо ми то платили. Позвао се на мејлове који су стигли с мојим именом. Схватили смо да је посреди превара довођењем у заблуду, позвали смо полицију, која је узела мејлове, доказе, назвали смо банку да се стопира плаћање, али је оно већ прошло“, каже Мандарић.

Уз начелника, налог за плаћање, у складу са праксом, потписала је још једна службеница одељења. Против непознатог починиоца преваре поднета је кривична пријава.

„Ради се провера ИП адресе, токова новца. Надамо се да ће му се ући у траг, да се новац врати“, наводи Мандарић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала