Лондон не даје податке о Русима међу жртвама у Солсберију

© AP Photo / Jonathan Brady/PAБритански полицајац стоји иза траке у главној улици у Солсберију, који је полиција оградила након што је двема особама позлило у ресторану
Британски полицајац стоји иза траке у главној улици у Солсберију, који је полиција оградила након што је двема особама позлило у ресторану - Sputnik Србија
Пратите нас
Британска страна још увек није доставила податке о могућем присуству Руса међу жртвама у ресторану у Солсберију, упркос поновљеном захтеву амбасаде, изјавио је за Спутњик портпарол руске амбасаде у Лондону.
Солсбери - Sputnik Србија
Лажна узбуна у Солсберију: Нема нових жртава „новичока“

„Упркос вишеструким захтевима амбасаде британској полицији, нису дате никакве информације да међу жртвама у ресторану ’Прецо‘ у Солсберију има држављана Русије“, рекао је портпарол.

У недељу увече једном мушкарцу и једној жени изненада је позлило у ресторану „Прецо“ у центру Солсберија. Након што је урадила тестове, полиција је елиминисала могућност употребе нервног агенса. Британски медији објавили су да је „барем једна“ од жртава држављанин Русије.

Бивши пуковник Главне обавештајне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани су након посете италијанском ресторану „Зизи“ 4. марта у Солсберију у јужној Енглеској, што је узроковало велики међународни скандал. Лондон је саопштио да је у тровање умешана Русија, што Москва категорички негира.  

Британски форензичари истражују случај тровања Сергеја и Јулије Скрипаљ - Sputnik Србија
Британски медији: Нови осумњичени у „случају Скрипаљ“

Касније је Лондон објавио фотографије двојице „осумњичених за тровање Скрипаљевих“, тврдећи да су то два агента ГРУ, Александар Петров и Руслан Боширов. Москва је саопштила да ова имена „ништа не говоре“ Русији и поново позвала Британију да пређе са оптужби и манипулације на сарадњу.

Након тога, Петров и Боширов су дали 25-минутни интервју за телевизију РТ и агенцију Спутњик, који су, између осталог, изјавили да су посетили Солсбери као туристи и нису ништа знали о Скрипаљевима, као и да раде у фитнес индустрији. Британско Министарство спољних послова интервју је назвало лажним и примером да Русија „запетљава питања“. Москва је одбацила тврдње Лондона: портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да не разуме на каквим основама се дају такве изјаве и да се испоставило да је „лаж изјава британске стране да такви људи не постоје“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала