Зашто Лондон пушта опасне сигнале о припајању Косова Албанији

© AP Photo / Visar KryeziuОдноси Велика Британија и Косово
Односи Велика Британија и Косово - Sputnik Србија
Пратите нас
Идеја о уједињењу Косова са Албанијом више пута је јавно пласирана, што од албанског премијера Едија Раме, што од Хашима Тачија. Досад нико из међународне заједнице није јавно подржао ове планове, али се нико против њих није претерано бунио. Сада спекулације о „великој Албанији“ стижу из Велике Британије.

Уколико Србија не призна Косово, оно може да се уједини са Албанијом. Проблем је само што би у том случају и Србија могла да тражи „велику Србију“, односно део Босне.

Ово је сажета анализа коју је објавио британски лист „Економист“, позивајући се на неименоване изворе из врха косовске власти. Чињеница је да је причама о разграничењу, размени територије, демаркацији граница, а све у покушајима да се нађе финални договор између Београда и Приштине — Пандорина кутија о даљим променама граница отворена. Питање је само да ли Британци знају нешто више о овој теми или само пуштају спин како би подигли већу прашину у међународној заједници.

Балкан - Sputnik Србија
„Обзервер“: „Велика Албанија“ реалност, Српска да се припоји Србији

Није непознато да су Британци, одакле долазе „нови сигнали“, врло ангажовани на решавању косовског питања, мада не тако јавно и званично као што то чине Америка или Немачка. На то указује и Душан Јањић из Форума за етничке односе, наглашавајући за Спутњик да Британија нема званичну стратегију према Косову, али да је и те како активна по овом питању као чланица Квинте и као још актуелна чланица ЕУ. То их међутим, не спречава да имају помало другачије ставове по неким решењима везаним за косовско питање. То се види и по томе што су као председавајући у УН одлучили да Унмик не подноси више на свака три месеца јавно извештај о Косову, јер је, како тврде, у питању „суверена држава“.

Припадник елтне британске специјалне једнице САС - Sputnik Србија
Британци спасили ОВК од пропасти (видео, фото)

„Дакле, ако се говори о идеји нормализације односа Београда и Приштине, то је за њих отварање пута признања Косова од стране Србије. Што се тиче спекулација из британских медија о припајању Албанији, то је, наравно, укључивање у тему која је отворена — подела и разграничење“, објашњава Јањић.

Он напомиње да идеје које се сада срећу, а користе се за подршку разграничењу Косова и Србије, полазе од принципа признања сецесије. Дакле, признање Косова као оног дела територије који се одвојио од Србије. Међутим, пита се Јањић, ако би се Косово припојило Албанији, чему онда 2008. и једнострано проглашење независности.

„Припајање Албанији подразумевало би да се поништавају сва признања Косова“, каже Јањић.

Застава самопроглашеног Косова - Sputnik Србија
Многи се кају што су признали Косово

Он верује да већина политичара на Косову не жели припајање Албанији, а сигуран је да ни званична Британија не би подржала јавно стварање „велике Албаније“. С друге стране, повезивање стварања „велике Албаније“ са стварањем „велике Србије“ је нешто што је требало да изазове што више страха, наводи наш саговорник.

„У суштини, Британци се у ову расправу укључују да би прекинули стварну расправу о лошим и добрим странама евентуалног разграничења, то јест, прилагођавања граница Приштине и Београда“, истиче он, напомињући да су Британци као колонијална земља увек били за стварање што мањих држава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала