САД: Са Косова отишло више од 400 људи у редове ДАЕШ-а

© Sputnik / Sarah NureddinЗастава ДАЕШ-а
Застава ДАЕШ-а - Sputnik Србија
Пратите нас
Са територије Косова у Сирију и Ирак су прошле године отишле 403 особе, са циљем да се боре у редовима такозване Исламске државе (ДАЕШ) и Нусра фронта, а погинуло их је 74, наводи се у извештају Стејт департмента о тероризму за 2017. годину, који је представљен у Вашингтону.

Према подацима Стејт департмента, на Косово се вратило 133, док је њих 196 остало у конфликтним зонама.

Припадник терористичке ОВК на КиМ 1999. године - Sputnik Србија
Опасно „осиње гнездо“: Ко дирне у посебан списак на Косову — прецртан је

У извештају се такође оцењује да је Влада Србије предузела кораке да побољша своју способност у борби против тероризма, преноси Танјуг.

Наводи се да у Србији током 2017. године није било терористичких напада и да је ниво активности у вези с регрутацијом бораца за ДАЕШ био низак.

Највеће претње од тероризма у Србији, према подацима из овог извештаја, остају потенцијално кретање новца и оружја преко њене територије, повратак страних терористичких бораца и радикализација.

У извештају се наводи да је влада у Београду предузела кораке да побољша своју способност у борби против тероризма, усвајањем Националне стратегије за спречавање и одговор на тероризам у периоду од 2017. до 2021. године, али и настављањем сарадње с међународним партнерима, уз посебан фокус на спровођење закона и напоре у области сајбер-безбедности.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала