Протест у Приштини у сенци Тачијеве посете Газиводама

© AP Photo / Visar KryeziuАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија
Пратите нас
У Приштини је завршен протест опозиције и грађана на Тргу Скендербег, али је окупљање, како тврде приштински медији, хиљада њих остало у сенци посете Хашима Тачија језеру Газиводе.

Протест је завршен мирно и без инцидената.

Како јавља приштинска „Газета експрес“, хиљаде грађана окупило се на протесту у организацији опозиционог покрета Самоопредељење, а против Хашима Тачија и његове идеје о промени границе са Србијом. Поред грађана, протест Самоопредељења су подржали и неки од посланика најутицајнијег опозиционог Демократског савез Косова.

Демонстранти, који су дошли из свих крајева Косова, одбацују Тачијеву идеју о промени границе са Србијом.

Протест Самоопредељења подржали су заменици председника ДСК Вјоса Османи, Хади Авдили, као и независни посланик Кораб Сејдију.

Хашим Тачи - Sputnik Србија
Тачи провоцира и после посете: Диван дан, обасјан јесењим сунчевим зрацима...

Председник опозиционог покрета Самоопредељење Аљбин Курти дочекан је аплаузом на Тргу Скендербег у Приштини, одакле је поручио да је овај протест за одбрану „Републике Косова“, а против политике Хашима Тачија, који угрожава косовску независност.

„Морамо да бранимо Републику“, рекао је Курти и додао да косовску независност угрожава Тачи у договору са председником Србије Александром Вучићем.

„Лопови…“, „Аљбин Курти“, „Волимо Долину као Приштину“, „Демократија“, само су неки од транспарената које су носили демонстранти.

Неки од демонстраната су се најпре окупили испред зграде Националне библиотеке, одакле су у протестном маршу дошли до Трга Скендербег. На протесту су присутни и радници рудника Трепче, који је под контролом приштинских власти.

На протесту је најмање косовских застава, а највише америчких.

На протесту је и представница „Удружења мајки“, која је замерила Тачију због тога што, како се наводи, у дијалогу са председником Србије Александром Вучићем није покренуо питање несталих особа.

Припадници оружаних снага тзв. Косова - архивска фотографија - Sputnik Србија
Газиводе чувају Американци, Срби блокирали пут ка прелазу Брњак

Из тог удружења су поручили да Тачи не може да преговара у њихово име јер је он, како тврде, у процесу дијалога „скренуо с пута“ руководећи се сопственим интересима.

„Тачи никада није отворио питање несталих особа у дијалогу са Београдом. Данас му кажемо да он никада неће моћи да преговора у име мајки и породица које су српски криминалци убили и киднаповали у рату на Косову. Руковођен сопственим интересима у дијалогу с Вучићем, Тачи је заборавио на жртве рата“, рекле су представнице „Удружења мајки“, пренео је Танјуг.

Оне се, кажу, противе наметању интереса Србије на Косову.

„Треба бити храбар и пружити руку помирења Вучићу, који се никада није извинио за злочине на Косову“, навеле су мајке жртава рата на КиМ.

На крају протеста, Курти је захвалио грађанима што су се окупили данас у Приштини и најавио нова окупљања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала