На северу Косова мирно, Срби се повукли са барикада

© Tanjug / Димитрије ГолГазиводе
Газиводе - Sputnik Србија
Пратите нас
Након обраћања председника Србије Александра Вучића, мештани Зубиног Потока и околних места синоћ су окончали су протест на магистрали од Рибарића до Косовске Митровице. Ноћ је протекла мирно.

Јучерашњи долазак председника привремених косовских институција Хашима Тачија на језеро Газиводе завршио се тек после неколико сати повлачењем косовских специјалних снага РОСУ. У међувремену су четворица радника бесправно задржана у Центру за спорт. Београд је најоштрије реаговао. Полиција је у стању највише приправности, а Војска Србије у стању највише борбене готовости.

Председник Србије Александар Вучић каже да је, иако је оваквим потезом прекршен Бриселски споразум, изостала реакција високих званичника из Брисела. Политиком мира и дијалога супротставиће се, каже, политици дугих цеви која не нуди решења, истакао је председник Вучић у обраћању јавности.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Обавестићу Путина и тражићу подршку и савет

Посланик Српске листе Игор Симић рекао је за РТС да су барикаде повучене из општине Зубин Поток, након апела председника Вучића, као и да се тензије осећају у ваздуху, али да је ситуација мирна.

„Оно што се јуче десило на нашу испружену руку мира биле су дуге цеви људи са фантомкама, што је изазвало нервозу код грађана, пре свега у општини Зубин Поток“, рекао је Симић.

Истакао је да је затражена реакција Београда и заштита грађана и имовине.

„Надам се да је неко у Приштини и они у амбасадама који доносе одлуке и могу да утичу на Албанце свестан колико је јуче тешко било сачувати мир у Зубином Потоку, колико су држава Србија и руководство локалне самоуправе уложили огромне напоре примири ситуацију, да Срби не наседну на провокацију на Газиводама“, рекао је Симић.

Како каже Симић, то је нешто што се не сме поновити.

Коментаришући изјаву Хашима Тачија да није дошао у Газивде да би провоцирао, Симић каже да је то изјава коју не можете коментарисати.

Према његовим речима, небитно је шта је била његова намера, али оно што је изазвао на терену могло је да угрози мир на северу Космета.

„Долазак у чисту српску средину са више од 100 наоружаних специјалаца са дугим цевима фантомкама је имало за циљ завођење дисциплине и показивање мишића“, рекао је Симић.

Симић каже да се никада не могу предвидети ствари у будућности на Космету и да се показало да Приштине не може да поштује оно што је договорено.

„Бојим се да након јучерашњег догађаја такве ситуације могу да буду окидач за много горе ситуације и много гору рекацију грађана који желе да заштите неку своју слободу и мир који су изградили за ових 19 година на северу КиМ“, рекао је Симић.

Потврдио је да су посланици Српске листе и даље у опозицији и да ни на који начин не желе да дају легитимитет акцијама попут ове која се јуче догодила на Газиводама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала