Русија потпуно потиснута из истраге о „случају Скрипаљ“

© Sputnik / Alex McNaughton / Уђи у базу фотографијаСолсбери
Солсбери - Sputnik Србија
Пратите нас
Жеља Москве да заједно са Лондоном учествује у истрази инцидента са тровањем Сергеја и Јулије Скрипаљ била је игнорисана и Русија је лишена могућности да добије било какве материјале о том случају, саопштио је портпарол председника Русије Дмитриј Песков.
Туристи испред катедрале у Солсберију на југу Енглеске - Sputnik Србија
Захарова: Очекујемо да се ускоро појави „Новичок сити“

„Русија је од самог почетка предлагала заједничку истрагу инцидента. Уместо тога, та жеља Москве је игнорисана и Москва је лишена могућности да добије било какве материјале“, саопштио је Песков новинарима.

Он је додао да Кремљ неће учествовати у дискусијама које се воде у медијима о прошлости једног од осумњичених за тровње Скрипаља — Руслана Боширова.

„Би-Би-Си не може нешто да потврди, Би-Би-Си нешто претпоставља итд. Пошто се читава дискусија води на нивоу медија, ми као Кремљ нећемо више учествовати у тој дискусији“, рекао је Песков.

Бивши пуковник Главне обавештајне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани су 4. марта у Солсберију у јужној Енглеској, што је узроковало велики међународни скандал. Лондон тврди да је Русија умешана у тровање супстанцом А-234, које британске власти изједначавају са супстанцом „новичок“. Москва то категорично пориче. Истрагу о инциденту тровања Скрипаља води противтерористичка јединица Скотланд јарда.

Русија је више пута предлагала заједничку истрагу о инциденту, али је Лондон игнорисао ову иницијативу и одбио приступ жртвама. Такође, Министарство спољних послова Русије ухватило је британску премијерку Терезу Меј у лажи. Она је тврдила да је отров произведен у Русији. Међутим, лабораторија „Портон Даун“ је то демантовала.

Касније је Лондон објавио фотографије двојице „осумњичених за тровање Скрипаљевих“, тврдећи да су то два агента ГРУ, Александар Петров и Руслан Боширов. Москва је саопштила да ова имена „ништа не говоре“ Русији и поново позвала Британију да пређе са оптужби и манипулације на сарадњу.      

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала