Столтенберг: САД дале НАТО-у обавештајне податке о руској ракети 9М729

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на самиту НАТО-а у Бриселу
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на самиту НАТО-а у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг саопштио је да су Сједињене Америчке Државе пружиле НАТО-у „обавештајне податке“ да је Русија наводно започела распоређивање ракете 9М729, у супротности са Споразумом о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.
Лансирање Калибара - Sputnik Србија
Америчка претња: Русија да уклони ракете, или ћемо то урадити ми

„Сједињене Америчке Државе, које су споразумна страна, установиле су да Русија крши споразум, јер, како сматрају САД, Русија је почела да размешта ову ракету. Они су поделили обавештајне информације са нама, али нећу ићи у детаље о томе где очекујемо даље размештање, јер су то обавештајни подаци“, рекао је Столтенберг новинарима у Бриселу.

„Упознали смо се са подацима и изузетно смо забринути, зато што је важно да се Русија придржава Споразума, јер је он веома важан. То је камен-темељац европске безбедности“, истакао је генерални секретар НАТО-а.

Министарство спољних послова Русије раније је саопштило да су крстареће ракете копненог базирања 9М729 у потпуности у складу са обавезама Русије према Споразуму о елиминацији ракета средњег и кратког домета.

Председници САД и Русије, Доналд Трамп и Владимир Путин, на заједничкој конференцији за медије у Хелсинкију - Sputnik Србија
Путин и Трамп подржали очување Споразума о смањењу стратешког оружја

Русија је више пута изјављивала да строго поштује своје обавезе из овог споразума. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је истицао да Москва има веома озбиљна питања за САД о испуњавању Споразума од стране Американаца.

Конкретно, Москва указује на то да Сједињене Америчке Државе распоређују на копну — у војној бази у Румунији, али и у Пољској — системе који могу да лансирају крстареће ракете типа „Томахавк“, што је забрањено Споразумом. Руска страна такође скреће пажњу на чињеницу да САД развијају беспилотне летелице и финансирају истраживања за конструисање крстареће ракете копненог базирања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала