Вучић Мекалистеру: Да ме туку моткама, нећу признати Косово

© Tanjug / Димитрије ГолАлександар Вучић и Дејвид Мекалистер
Александар Вучић и Дејвид Мекалистер - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да не зна шта је то што ЕУ жели од Србије по питању КиМ, проценио да ни сами, вероватно, то не знају, али је поновио да нема говора о томе да призна косовску независност.

Вучић је то рекао након састанка са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером, којег је, како је пренео на заједничкој прес-конференцији, обавестио o „не много добрим“ стварима и ситуацији на Косову и Метохији.

Рекао је да је 10. октобра 2000. дан откако није формирана Заједница српских општина, што је била једина обавеза Приштине из Бриселског споразума, док је Србија са своје стране испунила све обавезе.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Пријатељи су нам и Европљани и Руси

„Што се тиче међународних фактора, рекао сам да немам појма шта хоће од Србије, али Србија неће да призна независност Косова, како би они волели, па макар ме млатили моткама по глави“, нагласио је Вучић.

„Добро је да имамо мир и неку врсту стабилности. А до када ће то да траје, нико не зна. Ми хоћемо да одбранимо мир, али за танго је потребно двоје“, рекао је Вучић.

„Ми ћемо учинити све да сачувамо мир. Рекао сам Мекалистеру да не знам шта се очекује од Србије. Никада нећу прихватити независност Косова. Ми смо спремни да разговарамо, и увек дијалог морамо да претпоставимо другачијем решавању проблема. Али то не зависи само од Србије“, објаснио је Вучић.

Кад је реч о позицији Србије, доста му је, каже, ћутања и понижавања наше земље.

Неће се „Косовска војска“ шетати севером Косова

Косовска војска се неће шетати севером Косова, поручио је Вучић. Упитан о изјави Рамуша Харадинаја да ће косовске безбедносне снаге убудуће моћи да се крећу и севером Косова, без икаквих ограничења, Вучић је рекао да није видео ту изјаву, али да је видео да су многи изјавили да свако може да се креће куда хоће, али да то неће тако моћи. Поновио је да наоружане безбедносне снаге Косова на север покрајине могу да уђу уз два услова — уз сагласност НАТО-а и локалне, односно српске заједнице.

„Да сте добили подршку НАТО-а уопште не сумњам. Могу да причају шта хоће. Што се тиче другог услова, он сигурно није испуњен, јер нико није дао дозволу за упад“, рекао је Вучић. Како каже, Харадинај прича о косовској војсци и северу Косова, а нема очигледно никакво право на то: „Неће се Косовска војска шетати севером Косова“.    

Усвајање извештаја јасном већином — јасна подршка Србији

Председавајући Комитета за спољне послове и известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изразио је наду да ће извештај о Србији бити усвојен са великом већином, како би се показала подршка европском путу Србије.

Мекалистер је рекао да је посета уследила у право време, јер 9. октобра у Комитету за спољне послове Европског парламента треба да буде усвојен његов извештај о Србији. Најавио је да ће Европски парламент о извештају имати дебату 28. или 29. новембра у Бриселу.

Ивица Дачић - Sputnik Србија
Дачић: ЕУ као неки врховни савет са Тибета

Он је истакао да је дошао у Београд како би разговарао о неким питањима и да размени мишљење.

„Добро је чути шта српски председник има да каже, не само о дешавањима у Србији, већ и региону. Овде сам да разговарам о коначним детаљима извештаја“, казао је Мекалистер.

Он је нагласио да верује у посвећеност Србије европском путу, и казао да ће то бити истакнуто у његовом извештају као нешто што се не доводи у питање.

Мекалистер је објаснио да је приступни процес, и усаглашавање са правним тековинама ЕУ напоран посао.

„Отворено је 14 поглавља и Србија наставља са путем у ЕУ. Србија је на правом путу“, нагласио је он.

Неколико поглавља су технички спремна за отварање, указао је он и изразио наду да ће моћи да буду отворена на међувладиној конференцији 10. децембра у Бриселу.

„Као известилац могу да кажем што се више отвори то је боље, јер ће то бити охрабрујући сигнал за Србију да настави реформе“, рекао је он указујући да је веома важан напредак у поглављима 23 и 24, као и континуирани кораци у поглављу 35.

Мекалистер је казао да воли да долази у Србију и Београд и састаје се са толико политичких представника који су постали и пријатељи, те да је почаствован што је у друштву шефа Делегације ЕУ Сема Фабриција и новог амбасадора Немачке Томаса Шиба.

Како преноси Танјуг, на крају је поновио да се нада да ће извештај о Србији у Европском парламенту бити усвојен са јасном већином, како би се Србији показала подршка на путу у ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала