Слушај, али не говори: Драматичан први интервју супруге бившег председника Интерпола

© AFP 2023 / ROSLAN RAHMANПредседник Интерпола Менг Хонгвеј
Председник Интерпола Менг Хонгвеј - Sputnik Србија
Пратите нас
Супруга бившег председника Интерпола Менга Хонгвеја, који је нестао у Кини, открила је да је добила претећи телефонски позив, у којем су је упозорили да агенти „долазе по њу“, али је поручила да ће наставити да се бори да добије информације о судбини њеног супруга.

Зграда Интерпола у Сингапуру - Sputnik Србија
Бивши шеф Интерпола оптужен за мито
 

У првом интервјуу од нестанка председника Интерпола Грејс Менг је за АП рекла је да је изјаве које даје о нестанку њеног супруга доводе у велику опасност. 

Говорећи за агенцију у хотелу у француском граду Лиону, где је седиште Интерпола, Грејс Менг је рекла да се њен супруг водио као нестао више од недељу дана током пута у Кину, када је на њен мобилни телефон стигао претећи позив од мушкарца који је говорио кинески. Како је навела, када је ставила двоје деце да спавају у њиховој кући у Лиону, сетила се да је последњи пут контактирала са супругом путем СМС-а 25. септембра и додала да јој је Менг тада написао „чекај мој позив“ и послао јој емотикон ножа, након чега је отпутовао за Кину.

Додаје, међутим, да је супруг није позвао, али јесте мушкарац, који се није представио. 

„Слушај, али не говори. Дошла су два радна тима само за тебе“, пренела је речи неидентификованог мушкарца. 

Председник Интерпола Менг Хонгвеј - Sputnik Србија
Хонгконшки лист: Директор Интерпола пронађен у Кини, одведен на испитивање због истраге

Грејс Менг је рекла и да је једини податак који је рекао о себи био да је радио за Менга, чиме је наговестио да је био део кинеског безбедносног апарата. 

Она је такође навела је Менг рекао да зна где се она налази, због чега је добила заштиту француске полиције. 

У саопштењу, које је раније објављено на званичном сајту кинеске владе, наводи се да се доскорашњи председник Интерпола налази под истрагом у Кини због оптужби за примање мита и друге злочине.

Грејс Менг, међутим, негира те оптужбе. 

Неименовани француски правосудни званичник, који је тражио да остане анониман, потврдио је за АП да полиције истражује претњу упућену Грејс Менг, али је напоменуо да ће истрага утврдити да ли су заиста кинески тимови послати у Лион. 

Интерпол - Sputnik Србија
Нестао директор Интерпола?

Иначе, Менг је уочи одласка у Кину поднео оставку на место председника Интерпола, саопштио је Интерпол у недељу.

Како преноси АП, Интерпол није објаснио због чега је он поднео оставку, али је саопштио да је она одмах ступила на снагу.

У саопштењу се наводи и да ће вршилац дужности председника Интерпола бити виши потпредсеник у извршном комитету Интерпола, Ким Џонд Јанг из Јужне Кореје.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала