Нико не жели да слуша бескрајно поновљене русофобичне тираде

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Уђи у базу фотографијаЗграда Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру
Зграда Парламентарне скупштине Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија
Пратите нас
Парламентарна скупштина Савета Европе (ПССЕ) донела је одлуку да не разматра један од централних извештаја седнице — нацрт документа о овлашћењима делегација у Скупштини — и да га врати надлежном одбору.
Сала за седнице Савета Европе у Стразбуру - Sputnik Србија
Русија жели да изађе из Савета Европе

Током свог говора, ауторка документа, белгијска посланица Петра де Сутер, дала је такав предлог истичући да је тај документ поделио скупштину. Као резултат тога, одлучено је да се организује гласање о овом предлогу, у којем је предлог подржало 99 посланика, 79 гласова било је против, а 16 уздржаних. У сали је било укупно 194 посланика.

„Предлог је прихваћен“, рекла је Лилијан Мори Паскје, председавајућа Скупштине. Одговарајући на питање посланика када ће се разматрати извештај, она није искључила да ће се он разматрати на пленарној седници. Следећа пленарна седница одржаће се у јануару 2019. године.

Током расправе у ПССЕ, посланици су инсистирали да је централна тема овог извештаја повратак Руске Федерације упркос чињеници да је белгијска посланица одбила овај став.

Русија неће учествовати у организацији која дискриминише националне делегације, изјавио је потпредседник Државне думе Русије Петар Толстој коментаришући одлуку ПССЕ да се не расправља о извештају о мандатима делегација на јесењој седници.

Пленарна седница зимског заседања Парламентарне скупштине Савета Европе - Sputnik Србија
Савет Европе тражи од Русије чланарину; Пушков: Нека вам плати Украјина

„ПССЕ је у кризи због акције које је претходно предузела у вези са националним делегацијама. Немогућност усвајања резолуције везана је са намерним одлагањем расправе од стране Украјинаца, Британаца и прибалтичких држава. И, наравно, посланици који представљају друге парламенте једноставно нису пронашли снаге и стрпљења да слушају бескрајно поновљене русофобичне тираде“, рекао је Толстој за Спутњик истичући да је таква одлука „за жаљење“.

„Русија неће учествовати у организацији која дискриминише националне делегације. Ми смо за једнакост у међународним односима“, додао је он.

Последњи састанак представника ПССЕ и Русије одржан је 20. септембра на маргинама Другог евроазијског женског форума, где је председница ПССЕ Лилијан Мори Паскје разговарала са председавајућом Савета Федерације Русије Валентином Матвијенко. Током разговора, Матвијенкова је изјавила да се руска страна спрема да изађе из Савета Европе. Председник међународног одбора Савета федерације Константин Косачов рекао је да ће Москва донети одлуку о чланству у Савету Европе након октобарске седнице ПССЕ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала