„Судњи дан“: Ратни роботи угрожавају човечанство

© AFP 2023 / BEN STANSALLРобот Т-800 Ендосклет који је коришћен у филму Терминатор на Изложби робота у Лондону, 7. фебруара 2017.
Робот Т-800 Ендосклет који је коришћен у филму Терминатор на Изложби робота у Лондону, 7. фебруара 2017. - Sputnik Србија
Пратите нас
Не само да роботи могу да буду опасни кад почну да делују без људског надзора већ би их и терористичке групе могле употребити за нападе којима се не би могло ући у траг.

Иако је напредак борбених возила и летелица без посаде помогао војскама да смање број људи у борби, изгледа да и овакве технологије представљају ризик за човечанство.

Терминатор - Sputnik Србија
НАТО би био луд да се не спрема за рат робота

Бен Доналдсон, стручњак Уједињених нација, у интервјуу за „Дејли стар“ објашњава да је човечанство „на ивици производње нових система наоружања које би могло да убија људе без смислене људске контроле“.

„Добар део такве технологије већ постоји а и развој се и даље креће у том правцу — од јужнокорејских стражарских пушака које могу саме идентификовати и напасти противника до израелског ’Харопа‘, лутајуће бомбе која може идентификовати, селектовати и нападати покретне мете без људског надзора“, тврди Доналдсон.

Он додаје да би у неком тренутку брзи развој технологије могао да надмаши „људску способност да је контролише“, што би довело до прављења аутономних машина за одређивање и уништавање циљева које „не би одређивала људска интелигенција“.

„Постоји велики ризик да би се технологија која омогућава аутономном оружју да убија развијала много брже од потенцијалне технологије која би омогућила да разликује циљеве. То значи да би аутономно оружје било ’брже на обарачу‘ него људи“, упозорио је Доналдсон.

Др Субхаш Как, компјутерски инжењер и професор на Универзитету „Оклахома“ рекао је да би роботи-убице могли наћи у власништву тајних група које би их могле искористити за нападе којима се не би могло ући у траг.

„Технологија за људски навођене роботе-убице је већ ту. Лоши момци ће бити у стању да произведу делове који би се лако могли наћи на отвореном тржишту или да их продавају на црном. Вероватноћа за терористичке нападе којима се не може ући у траг нагло се повећава“, нагласио је Как.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала