Додик: Повређени радници су хероји!

© REUTERS / Дарко ВојиновићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик посетио је данас у болници „Свети апостол Лука“ у Добоју повређене раднике бродске рафинерије за које је рекао да су хероји, јер су својом присебношћу спречили већу катастрофу.
Експлозија у рафинерији - Sputnik Србија
„Ало!“: Сумња се да је диверзија узрок експлозије у рафинерији

Задовољан је, рекао је, што су према налазима лекара повређени радници добро и истовремено изразио саучешће породици погинулог радника.

„Веома је било важно да се заврну вентили да не долази до дотока гаса који би трагедију учинио већом. Они су жртвовали живот и завртали вентиле. Један од њихових колега је страдао и жао ми је, моје саучешће породици, али то говори о њиховој самосвести. Нису се успаничили, нису побегли. Да су то урадили, трагедија би била много већа“, рекао је Додик новинарима у Добоју, пренели су бањалучки медији.

Он очекује да ће након овог догађаја многа предузећа у Српској повећати ниво безбедности, да се не би угрожавали животи људи, као ни материјална добра.

„Верујем да ће се врло брзо утврдити да ли је хаварија техничка прича или, не дај боже, нека друга“, рекао је Додик и навео да су надлежне институције на терену ради утврђивања узрока несреће у рафинерији нафте Брод.

Указао је да је догађај у рафинерији могао да буде еколошки проблем.

„Синоћ је у Бањалуку допутовала делегација коју предводи помоћник министра енергетике Руске Федерације и требало је да они данас, а верујем да јесу, са председницом Хрватске (Колиндом Грабар Китаровић) разговарају о неким унапређењима. Они су опредељени, а ми из Републике Српске смо прихватили да гас из Хрватске буде доведен у рафинерију, све док ми не успоставимо наш гасовод“, рекао је Додик.

Експлозија у рафинерији у Броду - Sputnik Србија
Експлозија у Републици Српској: Гори рафинерија у Броду (видео)

Он је навео да је остало ствар процедура и на Хрватској, те истакао да Српска жели да ради са хрватским властима на том питању.

„Наша надлежна министарства учинила су све да, у складу са најстрожим европским стандардима, приступе еколошком сређивању Саве и спречавању опасности од рафинерије нафте у Броду. На бази тога, издата је еколошка дозвола“, навео је Додик.

Лекар болнице „Свети апостол Лука“ у Добоју Зоран Благојевић рекао је да је здравствено стање повређених радника уредно, да то потврђују и радиолошка истраживања, те навео да очекује да ће пацијенти бити отпуштени најкасније сутра.

У добојску болницу примљено је шест пацијената који су повређени у експлозији у рафинерији у Броду, од којих је пет са лакшим повредама задржано на опсервацији, док је један пуштен кући.

Експлозија у постројењу за прераду нафте у рафинерији у босанском Броду догодила се синоћ. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала