Додик: Џаферовић и Комшић унеће ратну политику

© Sputnik / Александар МилачићПредседник РС Милорад Додик
Председник РС Милорад Додик - Sputnik Србија
Пратите нас
Новоизабрани члан Председништва БиХ из Републике Српске Милорад Додик тврди да ће новоизабрани чланови ове институције Шефик Џаферовић и Жељко Комшић унети „своје ратне политике“ у Председништво.

„Јасно је да они уносе своје ратне политике, а поготово Комшић, који сматра да је његов поглед на БиХ једини могућ. Наравно да није. Уставна позиција БиХ су два ентитета и три конститутивна народа, и то би требало јасно да буде испољено и видљиво у овој земљи“, рекао је Додик за „Глас Српске“.

Коментаришући информацију о ратној прошлости ова два члана Председништва БиХ, Додик каже да је та прошлост нешто што би требало да третирају правосудне институције које не раде свој посао, а истовремено су и неуставне.

Шефик Џаферовић - Sputnik Србија
„Сваки пут кад га будем видео...“: Додик о повезаности Џаферовића са злочинима над Србима

„Устав је неприкосновени документ. Сви други документи требало би да буду изведени из Устава. Наравно да је то отежавајућа прича када је реч о ратној прошлости“, навео је Додик и напоменуо да су, што се тиче ратне прошлости, те ствари морале одавно да буду решене, а одговорни процесирани.

Он очекује да колективно руководство БиХ ради у складу са Уставом и сматра да уколико се сви буду придржавали овога неће бити проблема у раду Председништва БиХ.

„Представљаћу српски народ и Републику Српску и мој став ће бити врло јасан о свим питањима која буду на дневном реду. Република Српска је примарна у мојој политичкој агенди, и ништа друго. Уколико буде могућ договор, Председништво БиХ ће функционисати, а уколико не буде — шта да радимо“, категоричан је Додик.

На питање да ли очекује да ће бити опструкција, Додик каже да је опструкција већ урађена урушавањем Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ.

„Сада имамо уставни текст који је јасан и сасвим другу праксу која је настала кршењем многих одредаба тог устава. Као разумни људи, морали бисмо да вратимо ствари у уставне оквире. Није уставно да високи представник наметне законе ни да парламент БиХ донесе неки закон, а да није у складу са Уставом, као што је Закон о Суду и Тужилаштву БиХ“, рекао је Додик, преноси РТРС.

Додик је подсетио и да је Џаферовић у рату био начелник Центра безбедности у Зеници, која је била и зона Сакиба Махмуљина, где је деловао озлоглашени одред „Муџахедин“, који је одсецањем глава побио на десетине Срба.

„Дефинитивно је Џаферовић имао одговорност, а постоје докази и изјаве појединаца да су непосредно поред њега убијали Србе и да он није реаговао“, рекао је Додик.

Он је навео да је Џаферовић, као начелник Центра, заташкавао податке о злочинима одреда „Муџахедин“ и да до процеса против њега никад није дошло, иако је у ратном периоду одобравао држављанство муџахединима у БиХ који су били у том одреду.

Додик каже и да се сумња да је обиман део документације склоњен и да је управо Џаферовић то учинио.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала