У Солсберију одржан концерт „Из Русије с љубављу“

© AP Photo / Matt DunhamПоглед на катедралу у Солсберију
Поглед на катедралу у Солсберију - Sputnik Србија
Пратите нас
У британском Солсберију одржан је концерт класичне музике под називом „Из Русије с љубављу“. Иако је Солсбери постао познат након тровања бившег пуковника ГРУ Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије, организатори и посетиоци концерта нагласили су да овај догађај нема никакве везе са политиком и искључиво је посвећен музици.

„Збуњује нас чињеница да су неки људи покушали да од овог назива направе неку причу која заправо није ни постојала. А ако је то могло неког да увреди, био бих врло узнемирен. Зато што иза овога нема никакве приче. Било би срамота, јер ми смо музичари, ми нисмо никога желели да увредимо, музика је музика“, изјавио је један од организатора концерта, пијаниста Николас Вудс.

„Увек покушавамо да нашим концертима дамо елегантно име као што је ’Заљубљени Шекспир‘, иза тога нема никаквих задњих мисли“, рекао је Вудс, који заједно са пијанисткињом Џил Болтон у цркви Светог Мартина у Солсберију организује три-четири концерта годишње.

Он је објаснио да је овај назив смишљен пре годину дана, то јест, много пре трагичних догађаја који су довели до тога да односи Москве и Лондона достигну тако низак ниво, на који нису пали ни током Хладног рата.

Вече без политике

Што се тиче љубитеља музике, они су такође покушали да избегну расправу о политици. Тако је један од становника Солсберија који је дошао на концерт са својом супругом признао да не може у потпуности да игнорише причу о тровању Скрипаљевих, али да би било погрешно да се за то криве сви Руси. „Руси су одлични људи, а тровање (Скрипаљевих) је кривично дело. Руси нису криминалци, баш као ни ми“, рекао је он.

Још једна мештанка која је дошла на концерт истакла је да добро познаје Русе. „Видим много руских људи, јер радим као водич катедрале у Солсберију. Желимо пријатељство са Русијом и задовољство нам је да код нас угостимо руске туристе“, истакла је она.

Међу десетинама љубитеља музике који су у суботу посетили цркву Светог Мартина, било је и неколико породица из Русије. Татјана која већ 15 година живи у Енглеској, сазнала је о концерту из медија и сматра да су сама идеја концерта и његов назив веома позитивни. „Сматрам да је у светлу догађаја у Солсберију ово веома позитивно и добро“, рекла је Татјана.

Туристи испред катедрале у Солсберију на југу Енглеске - Sputnik Србија
Концерт у Солсберију: Из Русије с љубављу

Чај и Чајковски

На концерту су свирани делови из „Лабудовог језера“ и „Ромеа и Јулије“ Петра Чајковског, „Ноћи на голом брду“ Модеста Мусоргског, „Тарантела“ Александра Бородина, као и прелудијуми Сергеја Рахмањинова. У паузи између првог и другог дела, свим гостима је понуђен чај са млеком и парче торте. А пециво је правила сама Џил Болтон.

На концерт су дошле екипе руских телевизијских канала, као и дописници новинских агенција. Али организатори су строго забранили снимање и фотографисање концерта.

Људи су из импровизоване музичке сале излазили одушевљени. „Концерт је био диван! Музика је интернационална, она не познаје границе“, закључила је Татјана.

Бивши пуковник Главне обавештајне управе Русије (ГРУ) Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија отровани су 4. марта у Солсберију у јужној Енглеској, што је узроковало велики међународни скандал. Лондон тврди да је Русија умешана у тровање супстанцом А-234, које британске власти изједначавају са супстанцом „новичок“. Москва то категорички пориче. Истрагу о инциденту тровања Скрипаља води противтерористичка јединица Скотланд јарда.  

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Захарова Британији: Шта се десило у Солсберију? Не скрећите пажњу са главног питања

Не верују сви у верзију британске владе, чак и у самом Солсберију. Продавац морских плодова поставио је тезгу на месту где су 4. марта пронађени Скрипаљеви. И он не верује информацијама своје владе.

„Много је лажи. Они иду наоколо и не говоре истину. Они само говоре оно што сматрају потребним“, истакао је он.

Скрипаљева кућа је и даље под стражом. И док су полицајци били опрезни према посети новинара, суседи бившег шпијуна били су пријатељски расположени. Они такође не верују да су Руси отровали Скрипаљеве.

Много питања за британску владу има и колумниста угледног „Индепендента“ Мери Дежевски. У свом чланку она пише да у британској верзији има много пропуста и противречности.

„С једне стране, ГРУ је представљена као група безнадежних дилетаната, чији високо квалификовани агенти упућени у источни Лондон нису успели да изврше задатак, омело их је лоше време, нису успели да изврше мисију. Са друге стране, говоре нам да су ГРУ крем државних структура, да је Русија зла и моћна и да морамо да је се веома плашимо. Шта је од то двоје?“, запитала се она.

Марија Захарова - Sputnik Србија
Лондон покушава да сакрије истину о Скрипаљу

Али синоћ су све оптужбе остале на прагу цркве Светог Мартина. После концерта публика је дуго и искрено аплаудирала музичарима зато што су им дали тај делић руске душе. Многи гледаоци нису ни знали да је „из Русије с љубављу" назив књиге о Џејмсу Бонду. За њих тај израз представља осећања, а не шпијуне и убиства.

„Да, код нас се десио инцидент. То је утицало на град, променило Солсбери. То је лоше. Али то није променило наш став према Русији и руском народу“, закључила је становница Солсберија, а то мисле и други мештани. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала