„Американци хоће да склоне све што УН представљају на Косову“

Пратите нас
Одлазак Унмика са Косова, као и формирање војске Косова, довели би Србију у ужасно тешку позицију, поручио је председник Србије Александар Вучић и оценио, поводом писма Ники Хејли, да је очигледно да САД хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

Вучић је, коментаришући иницијативу одлазеће америчке амбасадорке при УН Ники Хејли да се Унмик повуче с Косова, замолио САД да када доносе одлуке, које су можда у складу са њиховим интересима, размишљају и о интересима стабилности и миру на Западном Балкану.

„Зато што би одлазак Унмика, као и формирање војске Косова, довео Србију у ужасно тешку позицију, у којој више не бисмо имали избора,ни право да било шта друго бирамо и учинимо осим да штитимо своју земљу“, рекао је Вучић.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић упозорава: Ако Косово уђе у Интерпол, десиће се две ствари

Он је рекао да је очигледно да Американци хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

„Очигледно је да хоће да склоне и последње трагове Резолуције 1244 и међународног правног поретка и да покажу да је њихова одлука била једина могућа и правно ваљана“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са аустријским председником.

Он је додао да се нада да Србију нико неће довести у ту позицију, рушећи међународно-правни поредак како би показали да могу да учине шта год хоће у свету.

Одлазећа америчка амбасадорка при УН Ники Хејли послала је писмо генералном секретару УН Антонију Гутерешу у коме тражи да се Унмик повуче са Косова.

Навела је да је Унмик остао непромењен упркос напретку и сталном понављању ставова већине чланица Савета безбедности УН да је испунио свој мандат и захтева од Генералног секретаријата да искористи утицај својим ауторитетом и иницира да се направи излазна стратегија за Унмик.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала