Штрахе: Косово не може у Интерпол, а не може ни војска

© MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA - OGNJEN STEVANOVIC/Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић на конференцији са новинаре
Аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић на конференцији са новинаре - Sputnik Србија
Пратите нас
Након разговора са првим потпредседником Владе Србије и министром иностраних послова Ивицом Дачићем у Бечу, аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе изјаснио се против чланства Косова у Интерполу, као и против формирања војске Косова.

Штрахе је на заједничкој конференцији за штампу казао да се на питања о чланству Косова у Интерполу и формирања војске не може дати позитиван одговор док питање Косова не буде решено на нивоу УН.

Према његовим речима, на Балкану постоје отворена питања која треба да се реше и не смеју се унети у ЕУ.

Стјепан Месић - Sputnik Србија
Месић: Кроз независност Косова употпуњена архитектура Европе

У томе одговорност имају Србија и Косово и обе стране треба да допринесу мирном решавању отворених питања.

Подсетио је да су вођени разговори и да је као могуће решење чак размотрена размена територија са циљем успостављања одрживог мира.

„То је сада, чини се, на леду, али показује да постоје праве иницијативе које могу водити ка договору, ако су обе стране добре воље и ако, пре свих, међународна заједница испоштује и прихвати резултате договора“, подвукао је Штрахе.

Он је истакао да циљ треба да буде да две стране постигну договор, јер је само тако могућ мирни развој, преноси Танјуг.

Отворена питања око граница треба мирно решавати, уз договор, и за то постоји пуна подршка Аустрије, нагласио је Штрахе.

Истовремено је истакао да у решавању отворених питања треба узети у обзир и српске интересе, који наилазе на слух у Аустрији.

Штрахе је нагласио да се мора разумети да је Косово од посебног интереса за Србију и да се према том питању треба обазриво односити.

Србија, непризнато Косово и ЕУ - илустрација - Sputnik Србија
Шта земље ЕУ које нису признале Косово кажу о размени територија

Он је поручио да је битно да се у позитивном духу дође до одрживог решења, које би обе стране прихватиле, јер би тада будућност Балкана могла позитивно да се развија у правцу Европе.

Штрахе је рекао да већ дуже негује пријатељски контакт са српским политичарима и да се то сада диже и проширује на ниво две владе.

„Србија је без сумње једна од најважнијих земаља на Балкану и гарант мира и стабилности у региону. Односи Србије и Аустрије су већ сада добри, али треба да буду продубљени. Идуће године славимо 150 година од успостављања дипломатских односа. Мислим да је Србија на позитивном путу у правцу ЕУ, а Аустрија ће је у томе подржати“, указао је он.

Штрахе је рекао да Аустрија жели да подстакне и подржи благостање, мир и стабилност на Балкану, а приступни процес је најбоље средство за то.

Европска перспектива Србије и других земаља Западног Балкана су интерес Аустрије, додао је аустријски вицеканцелар.

Подсетио је да је Аустрија један од највећих инвеститора у Србији са око 400 предузећа, која запошљавају око 18.000 људи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала