Ја сам војник рата! Ветерани Црвене армије на прослави Дана ослобођења Београда у Москви

© Sputnik / Оливера ИкодиновићВетеран Црвене армије на прослави Дана ослобођења Београда у Москви
Ветеран Црвене армије на прослави Дана ослобођења Београда у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Уз интонирање националних химни Србије и Русије и богат културно-уметнички програм, у Амбасади Србије у Москви обележена је 74. годишњица од ослобођења Београда, којој су присуствовали и ветерани Црвене армије, међу којима је био и Лав Кацевич, један од учесника ослобађања Југославије од нацизма.
Сцена из спектакла „Дани слободе” - Sputnik Србија
Партизани и Руси поново ослобађају Београд! (фото, видео)

У двочасовном програму учествовали су бројни руски солисти, певачке и музичке групе, а посебно је било дирљиво обраћање ветерана Лава Кацевича, који се са пуно емоција присетио ратних страхота и свог учешћа у ослобађању Југославије.

Он је један од двојице живих ветерана који су учествовали у рату на простору бивше Југославије. Његов саборац из здравствених разлога није могао да дође на прославу у амбасаду.

Своје обраћање Кацевич је започео речима:

„Ја сам војник рата!“

Он је испричао да је ратовао у Смоленску, да је учествовао у ослобађању Москве, пола године се борио за Лењинград, пола године за Стаљинград. Потом је отишао у Европу. У Србију је стигао из Румуније и још памти како су црвеноармејце на обалама Дунава дочекали партизани – „загрљајима и пољупцима“.

„То је био незабораван сусрет пре 74 године“, истакао је он и додао да је исто тако „незабораван сусрет“ био и пре четири године на 70. годишњици ослобођења Југославије, када се срео са истим тим партизанима који су, како је рекао, остали живи.

„И то снажно осећање блискости чуваш за цео живот“, закључио је он.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићПрослава Дана ослобођења Београда у Москви
Прослава Дана ослобођења Београда у Москви - Sputnik Србија
Прослава Дана ослобођења Београда у Москви

Амбасадор Србије у Москви др Славенко Терзић је подсетио да се овај дан већ традиционално обележава у амбасади и изразио је задовољство због сусрета са ветеранима који су учествовали у ослобођењу главног града Србије и тадашње Југославије.

„Србија и српски народ веома цене допринос СССР-а и Црвене армије у ослобођењу Европе од фашизма и националсоцијализма. Српски народ је поднео највеће жртве на простору Балкана управо од нацизма, имајући у виду пре свега концентрационе логоре за Србе у тзв. Независној Држави Хрватској, као што су Јасеновац, Стара Градишка и други логори, или као што је страдање Срба на Косову и Метохији од стране фашизма. Не заборавимо да је после капитулације Италије, септембра 1943. године, био формиран нацистички пук ’Регимент Косовес‘ и убрзо потом 21. СС дивизија звана ’Скендербег‘. Та дивизија је само у једном дану у простору села Велика убила око 600 до 700 жена, деце и стараца“, рекао је амбасадор.

Председник Србије Томислав Николић са главном уредницом српске редакције „Спутњика“ Љубинком Милинчић - Sputnik Србија
Шта би било са Европом, да се Црвена армија зауставила на својим границама

Терзић је упозорио да се у неким земљама у региону и даље глорификују фашистичке вође и истакао је да се Србија залаже за мир.

„Данас када се Србија залаже за мир и стабилност и када жели добре односе са свим суседима у региону и када смо заинтересовани за борбу против сваког вида ревизионизма и реваншизма, видимо, нажалост, да се опет глорификују неке фашистичке вође, да се славе команданти нацистичких логора и да се истовремено дају спомен-обележја људима који су били најближи сарадници нацизма у току Другог светског рата“, навео је амбасадор.

Терзић је такође изразио „дубоко поштовање“ преживелим ветеранима Другог светског рата и свим ветеранима који су дали свој допринос у великој борби против нацизма.

„Србија и српски народ знају колико је Совјетски Савез поднео огромне жртве у тој великој борби и колико је дао кључни допринос сламању нацистичко-фашистичке машинерије“, нагласио је српски амбасадор.

Московски градски савез ветерана одликовао је амбасадора Славенка Терзића Орденом заслуга за рад, а организација „Официри Русије“ уручила је амбасадору плакету за плодотворни рад на јачању руско-српског пријатељства, очување историјског сећања на Други светски рат, у част 74. годишњице ослобођења Београда.

На сцени су се смењивали говорници, који су причали о херојству црвеноармејаца, борби за ослобођење и славној победи над фашизмом, али је заједничка порука свих њих била позив на уједињење српског и руског народа и свих словенских народа, као и на јачање веза, нарочито међу младим Србима и Русима.

У публици су били и изасланик Министарства одбране Републике Србије у Русији пуковник Будимир Гајић, његов помоћник потпуковник Јовица Босанчић, бројне руске и српске дипломате, али су највише пажње побудили ратни ветерани који су на свечаност дошли са ордењем на грудима и који су достојанствено обележили ослобођење Београда и Југославије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала