Заев: Уставне амандмане завршићемо за 15 дана

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПремијер Македоније Зоран Заев
Премијер Македоније Зоран Заев - Sputnik Србија
Пратите нас
Македонски премијер Зоран Заев изјавио је данас да ће нацрти уставних амандмана бити рађени уз подршку опозиције, а ће рад на њима бити завршен за мање од 15 дана.

Заев је, како каже, обећао министрима да ће имати инклузиван процес, а да ће влада пред Собрање изнети предлоге амандмана у складу са Споразумом из Преспе, а потом ће влада и опозиција издати свој заједнички нацрт амандмана.

Министар одбране Грчке Панос Каменос - Sputnik Србија
Стидим се! Твит о два милиона евра за „Северну Македонију“ уздрмао Грчку

„Верујем да ово можемо да завршимо за мање од 15 дана, како бисмо скратили процедуру колико је то могуће… Како процедура буде напредовала, видеће се да нема ништа болно или скривено у амандманима и да ће нас они ујединити и обезбедити будућност државе“, рекао је Заев, преноси МИА.

Упитан да ли су прихватљиви захтеви посланика опозиције који су гласали за иницијативу да се покрене промена Устава, Заев је рекао да је пажљиво прочитао четири захтева који су изнели.

„Један је да се потврди македонски идентитет, други је спровођење, које је већ прописано у споразуму“, рекао је Заев.

Он је додао да се остали захтеви односе на заштитне мере у случају да Грчка не ратификује споразум, или да постави препреке интеграционим процесима Македоније, што значи да би се у том случају промене Устава прогласиле неважећим, пренео је Танјуг.

Поводом позива на помирење, који су упутили опозициони посланици, Заев је рекао да је то „инклузивни процес који превазилази политичку припадност“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала