Песков објаснио Путинове речи о нуклеарном оружју и рају

© AP Photo / Alexander ZemlianichenkoВладимир Путин и Дмитриј Песков
Владимир Путин и Дмитриј Песков - Sputnik Србија
Пратите нас
Кремљ је објаснио речи председника Русије Владимира Путина о могућности нуклеарног напада.

„Ту се не ради о рају нити о томе ко ће где отићи. Радило се о томе, што је и најважније, а многи су пропустили да на нивоу доктрине Русија не задржава право на превентивни напад. То јест, у нашој доктрини право на први напад није забележено. Ми не сматрамо да имамо права да изведемо први напад“, објаснио је портпарол председника Дмитриј Песков Путинову изјаву са заседања дебатног клуба „Валдај“ у Сочију.

Он је прецизирао у ком случају би могла бити донета одлука о нуклеарном нападу.

Русија наредних месеци размешта системе „Авангард“

„Али у нашој доктрини пише да уколико — прва варијанта — нас нападну употребом нуклеарног оружја и — друга варијанта — нас нападну тако да буде угрожено само постојање наше државе, Русија сматра да има право да користи нуклеарно оружје“, истакао је Песков.

„То јест, ми никада никога нећемо нападати први, то је оно што је рекао председник. Али ако будемо нападнути, тада ће сви отићи ко у пакао, ко у рај. То је било главно. Веома је важно све ово разумети. Све остало је алегорија“, додао је он.

Путин је раније на форуму у Сочију изјавио да ће агресор морати да зна да је „одмазда неизбежна, да ће он бити уништен. А ми, жртве агресије, ми ћемо као мученици отићи у рај, а они ће једноставно црћи, а неће стићи ни да се покају“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала