„КФОР остаје, војска Косова тешко политичко питање“

© AP Photo / Visar KryeziuВојници Кфора на Косову
Војници Кфора на Косову - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф Канцеларије НАТО-а за везу у Србији Чезаре Маринели изјавио је да се снаге Кфора неће повлачити са Косова, нити ће се њихов број смањивати, а да је трансформација Косовских безбедносних снага (КБС) у војску Косова „веома тешко политичко питање“.

Маринели, који је на функцији у Београду последње три године, у интервјуу за „Глас Америке“ поновио је став генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга, у који, како каже, и сам чврсто верује, а то је да је Кфор веома цењен, као и његова улога на Косову.

Маринели је недавне разговоре Столтенберга са председником Србије Александром Вучићем окарактерисао као позитивне, иако каже да постоје теме о којима имају различита мишљења.

Подсећа се да је Столтенберг приликом сусрета са Вучићем нагласио да „НАТО поштује сваку одлуку једне суверене државе о томе да ли жели да уђе у Алијансу или не жели“, али је навео и да Србија и НАТО јачају партнерство започето 2006. године.

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан и премијер Србије Александар Вучић - Sputnik Србија
„Косово није једини услов“: Вучић објаснио на шта је Хан мислио

Маринели је констатовао и да НАТО веома цени важност Кфора, додајући да је све што се дешава у том смислу веома условљено и да стога „Кфор нема другу будућност већ да остане тамо где јесте“.

Он је поручио и да НАТО подржава дијалог Београда и Приштине, као и све напоре који ће довести до смањења тензија и решити неспоразуме.

У вези са амандманима које је усвојио косовски парламент, а који омогућавају трансформацију КБС у војску, чему се, како наводи „Глас Америке“, политичари у Србији снажно противе, Маринели је казао да је то „тема о којој ће се тек расправљати у Алијанси, на Северноатлантском савету“.

„Када је реч о КБС, признајемо их у њиховом тренутном мандату. Ако дође до неке промене, о томе треба расправљати на нивоу Северноатлантског савета“, рекао је Маринели.

„Глас Америке“ наводи да је шеф Канцеларије НАТО-а у Београду, који завршава мандат за годину дана, поручио да о томе када ће се десити трансформација КБС у Војску Косова не може да спекулише, јер је то према његовој оцени, веома тешко политичко питање.

На питање колико позиција Београда, као земље која је окружена НАТО чланицама, осим Босне и Херцеговине и Македоније, утиче на политику Србије, Маринели је навео примере многих других земаља које нису НАТО чланице, а такође су окружене Алијансом и са којом имају одличну сарадњу.

„Рецимо Швајцарска, Аустрија, Шведска. Ту не постоји искључивање, да ако нисте чланица НАТО-а не радите са НАТО-ом. Дакле, није битно којим земљама сте окружени, све је питање сарадње“, рекао је Маринели.

На мети Израелци, Срби и Кфор: Како су џихадисти планирали хаос на Косову

Он је нагласио да НАТО има веома добру партнерску сарадњу са Аустријом и са Шведском, те поновио да није проблем ако нисте приступили НАТО-у.

„Ми знамо да је Србија неутрална земља и да не жели да приступи НАТО и за нас је то апсолутно нормално, ту нема проблема, ми не форсирамо. Ценимо партнерски однос са Србијом који имамо у оквиру Партнерства за мир“, навео је Маринели.

Поменуо је и да Алијанса од 1999. године има 13 нових чланица, наводећи да је чланство у НАТО Црној Гори, за само годину дана удвостручило ниво страних инвестиција.

„То је за нас важно, јер бити чланица НАТО је пут ка миру, стабилности, разговорима једних с другима. Такође то се и односи на много бољу економску ситуацију, као што видимо у Црној Гори“, рекао је Маринели.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала