Палма у Загребу: Изаберите ми пет студената из Хрватске, водим их у Јагодину

© Tanjug / Сава РадовановићДраган Марковић Палма на додели награде Најевропљанин за 2017. годину.
Драган Марковић Палма на додели награде Најевропљанин за 2017. годину. - Sputnik Србија
Пратите нас
Драган Марковић, народни посланик и председник Скупштина Јагодине, каже да је поносан што је у досао у Загреб на позив градоначелника Милана Бандића, који је, како га описује, прототип градоначеника у Европи и многи европски градоначелници уче од њега.
Милан Бандић - Sputnik Србија
Путинов Орден пријатељства за градоначелника Загреба

Каже и да су њих двојица разговарали о будућој сарадњи, односно о томе како да сарађују Загреб и Хрватска са градовима и општинама у унутрашњости Србије. 

„Ја сам предложио да за следећу школску годину господин Бандић и његов тим изаберу пет студената из Хрватске и да дођу да студирају бесплатно у Јагодини, где има 15 смерова и било би им све обезбеђено“, казао је Марковић, преноси Танјуг. 

Како је објаснио, желео би да се успоставе односи какви су били у време „старе Југославије“, „да ти млади људи процене и виде шта је будућност“. 

„Будућност је сарадња и да се више никада не дешава да неко треба да погине за своју државу, већ да живи за своју државу“, рекао је Марковић у Загребу у заједничком обраћању с градоначелником Бандићем и пред многобројним хрватским новинарима. 

Марковић, који је и председник Јединствене Србије, подсетио је да је економска размена Србије и Хрватске достигла милијарду евра. 

„Искористили смо тај географски и комшијски положај, али да то повећавамо из године у годину. Милан Бандић и ја нисмо политичари. Ми смо државници-привредници. Ми хоћемо да стварамо услове да се сарађује. Ја поштујем хрватски народ и ја сам човек који поштује све обичаје. Има много мешовитих бракова и много деце је рођено из тих бракова и нико нема право да шаље милитантне поруке и да се враћамо на нешто што је тешко и за једне и за друге“, навео је Марковић. 

Ако идемо напред, додао је, од тога ће имати користи грађани и једне и друге државе. 

„И нећу више да слушам те приче које су нанеле штету и једнима и другима. Моја порука је идемо напред, будућност је важна за нашу децу, економска сарадња и да максимално искористимо наш географски положај“, навео је Марковић. 

Додајући да се он и Бандић залажу и за културну сарадњу, Марковић је поручио: „Ваш градоначелник Бандић је један од најбољих градоначелника у Европи. Чувајте га и поштујте“. 

Јагодина под „окупацијом“: Стигли „Анђели пакла“

Пуно лепих речи на рачун свог госта имао је и градоначелник Загреба, који је рекао да му је драго што се Марковић одазвао његовом позиву али је поручио да ће му бити још драже кад он пређе Бајаково према Београду, кад оде до Шумадије и Јагодине. 

„Тај крај у Србији је сличан Славонији у Хрватској, то су дивни и красни људи и зато сам сретан што из тог краја долази наш Палма и да ширимо добру вибрацију“, рекао је Бандић.

Додао је да се морају рушити стереотипи, предрасуде и баријере у главама. 

„Пресудан однос на овим просторима је однос између Хрватске и Србије, однос између Срба и Хрвата, без обзира на наше тектонске поремећаје, понекад и несреће које су се догађале у историји. Морамо се окренути напред и морамо радити. Хвала ти, Палма, што си дошао и хвала на ономе што ћемо радити убудуће. Морамо се окренути будућности као што је Палма рекао“, изјавио је Бандић и поручио многобројним хрватским новинарима да би био срећан када би бар пола од присутних камера пошло са њим у Јагодину.

У српској делегацији, поред Марковића, била је и амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић, начелник Поморавског округа Горан Милосављевић, начелник Школске управе у Јагодини Живота Страчевић, власник јагодинске компаније ЈЕЛА Мирољуб Радовановић и новинар, главни и одговорни уредник телевизије „Хепи“ Миломир Марић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала