Русија реструктурира свемирску индустрију: Стварају се три холдинга

© Sputnik / Игорь Руссак / Уђи у базу фотографијаШтанд државне корпорације "Роскосмос" на Петербуршком економском форуму
Штанд државне корпорације Роскосмос на Петербуршком економском форуму - Sputnik Србија
Пратите нас
Директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозиин изјавио је да ће руска свемирска индустрија у наредних годину и по дана бити реструктурирана, те да ће бити створена три холдинга. Један ће се бавити производњом мотора за свемирске бродове, други пратећом апаратуром, а трећи ће бити одговоран за производњу самих ракета.
Директор Роскосмоса Дмитриј Рогозин - Sputnik Србија
„Роскосмос“ прави ракету за истраживање Месеца

Рогозин је објаснио да је разлог за реструктурирање потреба да се напусти пракса у којој се сваки свемирски брод израђује као посебан и пређе на њихову серијску производњу.

„То је профитабилна економија, јер се техничка решења понављају, самим тим се и производња поједностављује. Сходно томе, серијском производњом добијају се и квалитет и поузданост“, рекао је директор „Роскосмоса“.

Рогозин је истакао и да је Русија ову реформу покренула са циљем да се превазиђу ситуације као што су хаварије и кварови на опреми и да се помогне у освајању тржишта услуга лансирања које је Русија изгубила на многим нивоима.

Он је нагласио и да је „Роскосмос“, будући да је реч о државној корпорацији, створен са циљем да консолидује свемирску индустрију, али да „тек сада почиње да ради прави посао“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала