Донбас бира Захарченковог наследника

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаИзбори у Донбасу
Избори у Донбасу - Sputnik Србија
Пратите нас
Бирачка места у самопроглашеним републикама Доњецкој и Луганској отворена су за гласање на изборима за шефове република и народне посланике.

Гласање ће трајати од 8 до 20 сати по локалном времену.

Како је саопштила новинарима председница Централне изборне комисије Олга Позњакова, бирачка места су отворена на време.

Знак на улазу у град Доњецк - Sputnik Србија
Кремљ: Избори у Донбасу не крше Мински споразум

На место шефа ЛНР претендује четири кандидата, међу којима су вршилац дужности шефа републике Леонид Пасечник. Кандидат који добије највише гласова ће бити председник. На парламентарним изборима учествују два покрета — „Мир Луганшчини“ и „Лугански економски савез“. Изабраће се 50 посланика.

У ДНР на место шефа републике претендује пет кандидата, међу којима су вршилац дужности републике Денис Пушилин. На парламентарним изборима учествују два покрета — „Доњецка република“ која има већину у парламенту и „Слободни Донбас“. У парламент ће ући 100 посланика. 

Кијев је саопштио да не признаје изборе, док је портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио да они нису против Минског споразума.

Подсетимо, шеф ДНР Александар Захарченко погинуо је 31. августа у експлозији у ресторану „Сепар“ у центру Доњецка, а министар за приходе и порезе самопроглашене републике Александар Тимофејев тешко је рањен. Од експлозије је погинуо је и Захарченков телохранитељ.

Према наводима Министарства за ванредне ситуације ДНР, повређено је 11 људи, а власти ДНР су инцидент окарактерисале као терористички чин.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала