„Руски сценарио катастрофе“ се обрушио на Америку и Европу

© AP Photo / Matthias SchraderВојници бундесвера у Литванији
Војници бундесвера у Литванији - Sputnik Србија
Пратите нас
Сензација о неонацистичкој завери, коју је открила немачка обавештајна служба, постаје све мистериознија, пише у свом коментару за РИА Новости Виктор Мараховски.

У бомбастичном опису британских, а затим и руских медија, говори се да је откривено 200 немачких војника — неонациста, припадника специјалних снага, који су се припремали да елиминишу главне политичаре левичарских партија.

Немачка војска - Sputnik Србија
Откривена велика завера у Немачкој: Војници Бундесвера припремали политичка убиства

Међутим, ради се о само неколико ухапшених „екстремиста“ на челу са поручником Бундесвера Франком А, који је ухапшен још прошле године. Он се прославио јер се успешно представљао као сиријска избеглица. Поручник се са тројицом истомишљеника припремао да ликвидира председника Гаука и садашњег шефа немачког министарства спољних послова Хајка Маса.

На листи његових контаката био је и официр за контраобавештајне послове, који је помагао војницима који су били с њим у контакту да се склоне од истраге.

Што се тиче „мреже од двеста елитних неонациста, спремних за судњи дан, који су се спремали за ликвидацију политичара“, ради се о људима који верују у апокалипсу. Они су уверени да се ближи крај света и нови светски рат, а преживеће само они који у својим бункерима буду имали залихе муниције, лекова и конзерви.

Међутим, према извештајима немачких медија, ови људи су заиста војници елитних јединица који не воле левицу и мигранте.

За жестину са којом немачке специјалне службе чешљају своје редове и своје грађане постоје два објашњења.

Председник Француске Емануел Макрон говори на отварању Мировног форума у Паризу - Sputnik Србија
Макрон: Зашто сам тражио да Меркелова отвори Мировни форум

Прво, да у Немачкој не постоје цивилизовани националисти, евроскептици и антимигранти — сви они су прикривени хитлеровци, бомбе које могу експлодирати у сваком моменту. Ако је тако, и узимајући у обзир да ова земља тренутно управља Европском унијом, а односи са америчким окупаторима се погоршавају, лоше се пише.

Друга могућа варијанта је да је немачка држава тренутно нестабилна и вештачка. Она је марионета која везује своје империјалне амбиције и проглашава ултрадесничарима и неонацистима све оне који барем мало одступају од „национализма“ или „државности“. Уколико је тако, стање је такође лоше.

А оно најинтересантиније је…

Пре 20 година нико у Европи нити САД не би се изненадио да на власт нуклеарне државе може доћи националиста који је опседнут обнављањем изгубљене моћи. Или да ће војска, опседнута осветом, припремати заверу са ударом и убиствима. Са таквим сценаријом су написане стотине књига и снимљено је много филмова, али овај сценарио нису везали ни за САД ни Европу, него сваки пут за Русију.

А у реалности, тренутно је у демократским Сједињеним Америчким Државама на власти реваншиста Трамп, а земља је у дубоком политичком расколу са елементима расизма. У демократској Немачкој откривају завере параноичне војске и неуспешно се боре са растом етничких тензија.

Амерички и летонски снајперисти током заједничких војних вежби у Летонији - Sputnik Србија
Зашто амерички војници уче руски у Летонији

Како изгледа, једина земља на коју се не односи „руски сценарио катастрофе“ је сама Русија. Унутар ове земље такође има много социјалних проблема, али не примећује се ни подела на политичке нације ни талас међуетничке или међуверске мржње, нити има предзнака државног удара.

У Русији нема тога што тера милионе Европљана и Американаца да се међусобно мрзе, а постоји само једна верзија зашто је то тако.

У случају Русије, западни аналитичари (као и писци и сценаристи) погрешили су у вези кључне ствари. Из чисто идеолошких разлога нису могли признати да се катастрофа Русије догодила још 1991. године. И зато су мислили да Русију чека слом у будућности, односно чекали су нешто што се већ десило. Они су четврт века пратили обнову Русије након пропасти — али је никако видели, све размишљајући када ће се она десити.

Резултат — Русија спокојно прати напредне демократије у којој се победнички маршеви најдивљијих напредних вредности комбинују са популарношћу популиста и ултрадесничара, док је свака нација нечим подељена.

Због тога постоји разлог да се верује да све што се налази иза Русије, њене партнере тек очекује у будућности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала