„Смета им ’За дом спремни‘, а четири С не“

© Tanjug / Foto FAH/ Dario GrzeljХрватски Сабор
Хрватски Сабор - Sputnik Србија
Пратите нас
У Сабору је отворена изложба „Да се не заборави Вуковар!“, поводом обележавања 18. новембра, Дана сећања на жртву Вуковара, која је, како преноси портал „Индекс“, окупила позната лица хрватске десничарске сцене.

 

Табла За дом спремни у Јасеновцу - Sputnik Србија
Усташки поздрав „За дом спремни!“ и званично легалан у Хрватској

На изложби се нашла и слика француског добровољца, који је погинуо на Овчари. На тој фотографији се налази усташки поздрав „За дом спремни“. Аутор изложбе је посланик ХДЗ-а Стево Цулеј, а аутор те слике је Дамир Кукавица.

Премијер Андреј Пленковић каже да није видео слику, преноси Танјуг.

„Нисам видео што је било, знам да је планирао изложбу као што је направио и лани и пре две године, чини ми се. То ми је прва вест, што се тиче Вуковара, део Владе ће бити у Вуковару, део у Шкабрњи, отићи ћемо у Град херој и исказати пијетет према жртвама“, рекао је хрватски премијер за регионалну Н1.

Српско гробље у Братунцу, близу Сребренице - Sputnik Србија
Јавна расправа у Хрватској: Траже уклањање српских споменика и гробаља

А Цулеј је, отварајући изложбу, посебно скренуо пажњу на слику француског добровољца.

„Господа која су приметила легални знак јединице ХОС-а који се налази на Жан Мишел Николиру убијеном на Овчари, чије тело није пронађено и чијег убицу није стигла правда — то је легална ознака у тренутку у којем је убијен. Господи којој је то спорно, знам зашто им је спорно. Али ми није јасно зашто им није спорно који су знак носили они који су га убили. Носили су звезду петокраку која ништа добро хрватском народу није донела, четничку кокарду, четири слова С, мртвачке главе… Није им спорно што они који су убијали слободни шетају Вуковаром. И моје колеге из Сабора које су рекли: ’Ми нећемо на његову изложбу‘. А нисте ни добродошли ако се не осећате добро на изложби“, рекао је Цулеј, пренела је та телевизија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала