Низ замерки на рачун Србије: Жалили се Хрвати, али и Пољаци и балтичке земље

© REUTERS / Francois LenoirЗаставе Европске уније испред седишта Европске комисије у Бриселу
Заставе Европске уније испред седишта Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
На седници Комитета за проширење (КОЕЛА) у Савету ЕУ представници Хрватске поново су се жалили на Србију и изнели низ замерки на рачун сарадње у области ратних злочина, говора мржње и слободу изражавања у нашој земљи, пишу данашње „Новости“.

Како наводи лист, примедбе су на седници одржаној у уторак имали и представници Бугарске и то на недавно одржане изборе за савете националних мањина.

Критичне су биле и балтичке земље и Пољска, које су тражиле веће усклађивање Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, наводе „Новости“.

Федерика Могерини и Ивица Дачић - Sputnik Србија
„Шпигл“: Ако Србија уђе у ЕУ, Русија ће имати најбољег савезника

Представници тих држава изразили су забринутост због утицаја Русије на овом простору.

Иначе, седници је присуствовао и шеф делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици, који је државе-чланице позвао да отворе нова поглавља са Србијом.

Он је рекао да је наша земља напредовала у Поглављу 23 о правосуђу и Поглављу 24 о владавини права, као и да је придруживање Србије декларацијама у заједничкој спољној и безбедносној политици у директној вези са националном политиком према Косову и Метохији. Фабрици је затражио и веће разумевање чланица по том питању.

На састанку је утврђено да су поглавља 9, 17 и 18 највише одмакла, а она се односе на финансијске услуге, економску и монетарну политику и статистику.

Према сазнањима „Новости“, Међувладина конференција на којој би та поглавља могла да буду отворена заказана је за 10. децембар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала