Моћна Кина: Шта све могу најмодернији авиони (видео,фото)

© REUTERSКинески авион
Кинески авион - Sputnik Србија
Пратите нас
Демонстрирани летови Ј-10Б и Ј-20 авиона сведоци су кинеске технолошке моћи. Више није потребно копирати стране производе и у неким областима могуће је направити неупоредиво оружје, кажу стручњаци.

Кинески војни и одбрамбени произвођачи показали су пуно на аеро-митингу „Џухај ершоу“ одржаном у јужној провинцији. Међутим, демонстрација летови била је међу најзанимљивијим догађајима, пре свега што је показала шта модерни кинески авиони могу.

Најнапреднија Ј-10Б верзија је први пут јавно представила мотор са млазницом која може да контролише вибрације ветра. У питању је кинески мотор, а не руски, што је показало да је Пекинг стручан у напредној технологији оружја.

„Не изгледа као руски производ. Геометрија млазнице и механизам разликују се од руских авиона“, рекао је авио-експерт Владимир Аврамов. „То свакако није копија. А да ли су коришћене друге руске технологије, то не можемо да знамо“.

Мој закључак је да не постоји задатак који кинески инжењери не могу да реше, истиче Аврамов.

Ј-20, најнапреднији кинески авион, имао је свој тренутак на манифестацији. Ови авиони нису показали само спектакуларну маневарску способност за авион велике тежине, већ су демонстрирали и унутрашње складиште оружја који су напуњени са четири далекосежне ракете ваздух-ваздух.

Производња моћних авиона само је једна војна област у којој је Кина показала спектакуларан напредак током протекле деценије.

​У великој мери оснажили су своју морнарицу производњом напредних подморница и створили су неколико нових занимљивих бродских ракета као што је разарач типа 055.

Кина је побољшала перформансе својих балистичких и крстарећих ракета против брода и брзо развија технологију којом располаже у свемиру.

И све мање се ослања на стране добављаче.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала