Турски министар одбране: Можда је Хашогијево тело изнето из Турске са пртљагом

© AFP 2023 / OZAN KOSEФорензичари у Истанбулу на месту открића аутомобила који је припадао конзулату Саудијске Арабије
Форензичари у Истанбулу на месту открића аутомобила који је припадао конзулату Саудијске Арабије - Sputnik Србија
Пратите нас
Убице саудијског новинара Џамала Хашогија можда су изнеле његово раскомадано тело из Турске као пртљаг, изјавио је данас министар одбране Турске Хулуси Акар.

„Једна од врло вероватних могућности јесте да су они напустили државу (Турску) три-четири сата након што су га убили. Можда су изнели Хашогијево раскомадано тело као пртљаг без проблема, захваљујући њиховом дипломатском имунитету“, рекао је Акар на међународној конференцији у Канади за Си-Ен-Ен на турском језику.

Хашоги, колумниста „Вашингтон поста“, убијен је у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу 2. октобра, што је изазвало глобалну осуду Саудијске Арабије и њеног владара, принца Мухамеда бин Салмана, подсећа Ројтерс.

Фотографија са видео-снимка камера за надзор саудијског конзулата на којима се види како новинар Џамал Хашоги улази у Конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу - Sputnik Србија
Ко је наредио убиство Хашогија: До Трампа стигле контроверзне информације

Ријад је од тог дана објављивао многобројна контрадикторна саопштења поводом његовог нестанка, све док, две недеље касније, није признао да Хашоги јесте убијен у Конзулату.

Турска је претходно саопштила да је група од 15 особа учествовала у убиству, а да су међу њима била два стручњака из „тима за чишћење“, као и да је Хашогијево тело било раскомадано.

Турски званичници су такође позвали на истрагу о наводима да је Хашогијево тело било раскомадано, а затим растопљено у киселини и просуто у канализацију.

Саудијски јавни тужилац Шалан ел Шалан у четвртак је изјавио да је Хашогијево тело било раскомадано, а затим уклоњено из зграде и предато неидентификованом „локалном сараднику“, пренео је Танјуг.

Након више од месец дана од убиства, Турска покушава да на истом нивоу одржи притисак који врши на принца Мухамеда, објављујући низ доказа који подривају пређашња саопштења која је Ријад износио.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала