Присталице аутокефалности напале резиденцију митрополита Украјинске православне цркве

© Sputnik / StringerМитрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије током литије у Кијеву
Митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије током литије у Кијеву - Sputnik Србија
Пратите нас
Неколико десетина присталица аутокефалности украјинске цркве у Дњепропетровској области покушало је да јуришем заузме резиденцију митрополита криворошког и никопољског Јефрема, који је веран канонској Украјинској православној цркви (УПЦ).

„Покушали су да поломе врата зграде и узвикивали су увреде криворошком епископу зато што не подржава идеју ’давања томоса‘ Украјини“, наводи се у саопштењу УПЦ на Фејсбуку.

Наводно су демонстранти у рукама носили плакате са слоганима који позивају на давање аутокефалности, које су окачили на капији и огради.

„Један од учесника протеста, који се представио као члан Десног сектора, признао је да није верник, али да се залаже за идеју стварања ’јединствене помесне аутокефалне цркве‘. Други учесник рекао је да је за слободну Украјину, а трећи је захтевао да владика одустане од свог става“, наводи се у саопштењу.

У октобру је свештенство Дњепропетровске епархије изразило једногласну подршку канонској Украјинској православној цркви.

Раскол у цркви

Васељенска патријаршија је у октобру саопштила да започиње процес давања аутокефалности православној цркви у Украјини. Патријаршија је укинула декрет из 1686. године о преносу Кијевске митрополије у надлежност Московске патријаршије, најавила обнављање своје ставропегије (потчињавање директно патријарху) у Кијеву и скинула анатему коју је Руска православна црква бацила на украјинске расколнике — Филарета Денисенка и Макарија Малетича.

Верници Украјинске православне цркве - Sputnik Србија
СБУ зове свештенике канонске УПЦ на „разговор”

Ту одлуку оштро је осудила Московска патријаршија, назвавши је нападом на канонску територију друге помесне цркве. Председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит Иларион изјавио је да ће Московска патријаршија прекинути еухаристичку везу са Васељенском патријаршијом у случају да се украјинској цркви дâ аутокефалност.

Кијевске власти очекују да ће Цариград до краја године издати томос о аутокефалности поглавару „јединствене цркве“, који тек треба да се изабере на „сабору уједињења“. Датум тог догађаја, који иницирају секуларне власти и неканонске црквене структуре, још није познат. Канонска УПЦ одбија да учествује на „сабору“.

У септембру је посматрачка мисија за људска права Уједињених нација у Украјини објавила извештај у којем се наводи да је у периоду од маја до августа извршено шест напада на храмове канонске УПЦ, док су кривични поступци покренути за само два напада.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала