Анкара би могла да тражи истрагу о смрти Хашогија под окриљем УН

© REUTERS / Henry RomeroМинистр иностранных дел Турции Мевлют Чавушоглу
Министр иностранных дел Турции Мевлют Чавушоглу - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је у уторак увече да би Анкара могла формално да затражи истрагу о убиству саудијског новинара Џамала Хашогија под окриљем Уједињених нација, пренео је Ројтерс.

Према његовим речима, то би могло бити учињено уколико сарадња са Саудијском Арабијом на овом случају „западне у ћорсокак“.

Чавушоглу је изјавио да та сарадња „није на нивоу на којем би Анкара желела да је види“.

Президент США Дональд Трамп на совместной с президентом РФ Владимиром Путиным пресс-конференции по итогам встречи в Хельсинки - Sputnik Србија
Трамп: Могуће да је саудијски наследни принц знао за убиство новинара

Шеф турске дипломатије је додао да је Анкара Вашингтону предала списак особа које, према њеном мишљењу, САД треба да изруче у вези са случајем убиства саудијског новинара.

Хашоги, који је писао коментаре за амерички лист „Вашингтон пост“ и од 2017. живео у САД, нестао је у Турској 2. октобра пошто је ушао у здање Генералног конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу. 

Саудијски државни медији су 20. октобра објавили саопштење генералног тужиоца да је Хашоги убијен након свађе са сарадницима Конзулата. Главно тужилаштво Истанбула је саопштило да је Хашоги убијен с предумишљајем, а да је тело новинара раскомадано након што је удављен у Конзулату. 

Саудијска Арабија је у вези с овим случајем ухапсила 21 особу, а за петорицу непосредних учесника у убиству саудијско тужилаштво је затражило смртну казну.

Раније је лист „Вашингтон пост“, позивајући се на свој извор, саопштио да је ЦИА дошла до закључка да је могуће да је наследни принц Саудијске Арабије Мухамед бин Салман ел Сауд издао наређење за убиство Хашогија. 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала