Поновно отварање истраге у случају „Добровољачка“

© Фото : Youtube/Rcirz Republika Srpska/Printscreen / "Случајно сам био поред тог возила, био сам претпостављени доктору Радуловићу, он ми је рекао, шефе, уђите у санитет", Ковачевић се присећа уласка у возило које му је можда сачувало главу у Добровољачкој.
Случајно сам био поред тог возила, био сам претпостављени доктору Радуловићу, он ми је рекао, шефе, уђите у санитет, Ковачевић се присећа уласка у возило које му је можда сачувало главу у Добровољачкој. - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Тужилаштво БиХ је наложило поновно отварање истраге у предмету „Добровољачка“, јавила је РТРС.

То подразумева отварање нове истраге против Ејупа Ганића, Заима Бацковића, Хасана Ефендића, Јусуфа Пушине и Емира Швракића, јавила је РТРС, позивајући се на „Срну“.

Тужилаштво БиХ је данас саопштило да је донело наредбу о поновном отварању истраге против пет особа у предмету „Добровољачка“, али нису наведена њихова имена.

Спутњик интервју - Sputnik Србија
Добровољачка: Злочин без казне

Обнављање истраге наложено је, како се наводи, због постојања основа сумње да је реч о ратном злочину, с обзиром на то да је на жртве отварана ватра након што су онеспособљене за борбу или док су се налазиле у санитетском возилу.

Током истраге је утврђено да је део заробљених војника из колоне ЈНА, која се кретала сарајевском Добровољачком улицом, одведен у просторије ФИС-а, Централног затвора и штаба Територијалне одбране, где су злостављани и малтретирани.

У саопштењу се наводи да је Тужилаштво БиХ одлуку донело јуче, поступајући по свим жалбама у том предмету.

Овом одлуком ван снаге је стављена наредба о обустављању истраге Тужилаштва БиХ од 17. јануара 2012. године у односу на пет лица и наређено је поновно отварање истраге, док су жалбе у односу на девет лица одбијене као неосноване, а једна је одбачена.

„Овом одлуком је у потпуности поступљено по свим изјављеним жалбама, те је у потпуности извршена одлука Уставног суда БиХ“, додаје се у саопштењу Тужилаштва БиХ, пренео је Танјуг.

Уставни суд БиХ је на седници 17. јануара прихватио апелације Богдане Томовић, мајке Здравка Томовића, и Гордане Гвозденовић, сестре Обрада Гвозденовића, који су као припадници ЈНА убијени 2. маја 1992. године у Сарајеву, и наложио Тужилаштву БиХ да без даљих одгађања предузму мере с циљем одлучивања о притужбама против наредбе о обустави истраге од 17. јануара 2012. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала