Албански специјалци о којима се мало зна: Вребају Север обучени и наоружани на Западу

© AP Photo / Visar KryeziuПрипадник РОСУ у Приштини
Припадник РОСУ у Приштини - Sputnik Србија
Пратите нас
Јединица ФИТ је елитна формација, тренирали су је и обучили Британци и Американци, има до 120 припадника, али веома добро обучених, утренираних и наоружаних. Групишу се и у јужном делу Косовске Митровице.

Коментаришући упад припадника РОСУ у северни део Косовске Митровице шеф Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун за Спутњик каже да је покрет специјалних јединица према Северу примећен је још јуче. Он додаје да су у Јужној Косовској Митровици јуче виђени и припадници мало познате специјалне јединице ФИТ. Таква концентрација снага од пар стотина људи који су добро опремљени дугим цевима, имају велику ватрену моћ и оклопљена борбена возила, указивала је да се спрема нека акција, каже Дрецун.

Полиција тзв. Косова - Sputnik Србија
Драма на КиМ, у „битку“ укључене и велике силе (видео, фото)

Која је то јединица ФИТ о којој се мало зна у српској јавности и зашто су они укључени у ове специјалне и изненадне акције на КиМ?

„Јединица ФИТ је елитна формација, тренирали су је и обучили Британци и Американци, има до 120 припадника, али веома добро обучених, утренираних и наоружаних, тако да је евидентно да та јединица вероватно треба да прерасте у војну јединицу, када формирају тзв. оружане снаге — војску Косова. На основу покрета тих јединица било је јасно да су могуће њихове насилне акције на Северу. Наравно, нису се вратили тамо одакле су дошли, већ су и даље у јужном делу Митровице“, каже Дрецун. 

Јединица, данас позната под именом ФИТ, специјална је полицијска јединица КПС-а формирана 2003. године. У почетку је била попут сличних СВАТ јединица из света — два тима по 15 припадника обучавана од стране два америчка инструктора. Две године касније спроведена је селекција и одабрано 18 приправника међу стотинама волонтера који су хтели да буду прва генерација те елитне јединице. Евидентно је да су њени припадници опремљени боље од оних који чине јединице РОСУ.

„И једни и други су добро наоружани, оспособљени за акције разбијања демонстрација. Имају велику ватрену моћ. Имају углавном наоружање са Запада које су добили као донацију, добили су и борбена возила, од Америке и Турске. Формирали су им центре за обуку, а немачки припадници Кфора планирају да им оставе опрему, кад се буду повукли. У принципу, они су творевина оних западних земаља које Косово признају као некакву државу. Мислим да се то све одвија под патронатом НАТО-а“, каже он.

Срби страхују да би јединице „Росу“ могле да крену ка Јарињу и Брњаку

Дрецун додаје да се ради о формирању класичне војне специјалне јединице која је маскирана као полицијска. Западне земље третирају Косово као државу, инсистирају да у складу са таквим ставом имају право да помажу формирање, обуку и наоружавање тих специјалних јединица и такозваних косовских безбедносних снага, подсећа Дрецун, али указује да на то немају права.

„То је незаконито деловање, зато што је противно Резолуцији 1244, али водеће западне државе се тако понашају, признале су Косово и то није ништа ново, то се одвија годинама и такво деловање ће се наставити. Они се правдају да јачају капацитете полиције да наводно може да се бори против организованог криминала и радикалног исламистичког тероризма, а заправо видимо да их првенствено оспособљавају за евентуално деловање према српском народу, посебно на Северу“, оцењује Дрецун у разговору за Спутњик. 

Он додаје да упад и хапшења која су јутрос извели припадници РОСУ на северу Косова представљају опасан потез којим се веома заоштрава ситуација и да би то могао да буде наговештај могућих нових насилних акција Приштине на северу Косова.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала