Вучић: Шта је требало да урадим? Да се извиним НАТО-у што су нас лагали?

© Tanjug / Зоран ЖестићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић одржао је на Андрићевом венцу састанак са министрима у Влади.
Маркет у јужном делу Косовске Митровице - Sputnik Србија
Ево шта се види када се уђе у највећи тржни центар у Јужној Митровици (фото)

„Увођење такси је антицивилизацијски чин и кршење једног од фунадаменталних принципа, а то је слобода протока робе и услуга. Приштина то правда тобожњом агресијом Србије и за то су добили подршку великих сила. Они Србију окривљују због тога што је победила у гласању за Интерпол. Они нама ни БиХ немају шта да замере. Гледаћемо да заједно са БиХ координишемо активности. Очигледно је да хистерија у Приштини не престаје. Оптужили су нас за Интерпол, иако ми нисмо тражили никакво гласање за Интерпол. Рекли смо им да не траже улаз у организације, то мора да буде део нашег договора. Изјава Рамуша Харадинаја није нимало случајна. Харадинај је то прочитао с папира који је неко други ставио на његов сто. У Приштини су дали бесу да ће да издрже до краја са таксама. Харадинај се хвали да су постали држава 100 одсто. То је за њих нека шала и игра“, рекао је Вучић после састанка са министрима.

„Харадинај и Тачи раде заједно и синхронизовано“, рекао је Вучић.

Српски председник је рекао да је упозоравао да ће потези Приштине довести до катастрофе.

„Њихов покушај изласка ће бити следећи: Да седну с нама да разговарају, па да ми прихватимо 10 одсто. Не пада нам на памет. Друго је да прихватимо захтеве у енергетици. Трећа идеја је да ми нешто учинимо за Приштину и спасемо им образ. Србија неће пристати на нове уцене. Повуците дивљачке, варварске тарифе. Кад их повучете, разговараћемо. Глупи смо, али нисмо толико глупи“, рекао је Вучић.

Вучић је упитао да ли је данас решено убиство Оливера Ивановића и закључио да није.

„Ово је имало троструки ефекат. Прво да се говори о спаљивању кекса који је извршио агресију на њихову територију, па да се говори о њима као борцима против криминала. А онда су ухапсили Сашу Ћурчића, који је крив јер им је добацивао на улици, па су убили бога у њему. Зато не можемо да га видимо“, рекао је Вучић.

„Њихова намера је да сваки отац и мајка кажу: ми ово можемо да трпимо, што наша деца то да трпе. Свима којима су упадали, упадали су пред децом“, каже Вучић. 

Према његовим речима, циљ је да Срба нема на Косову Метохији.

„Наш народ неће бити гладан ни жедан, ма колико да буде потребно новца, наћи ћемо решење за наш народ на КиМ“, рекао је Вучић и поручио да Србија у овој борни неће изгубити.

Вучић је рекао да је он јуче, током састанка са представницима Срба са КиМ у Београду, упозоравао на кретање трупа на север Косова, ка Косовској Митровици, али да су људи веровали ономе што је Кфор говорио, супротно његовим информацијама. 

„Нисмо ништа јуче измислили. Гледам фотографије, гледам њихове камионе у покрету, наши људи их сликају и снимају. Да би у Србији рекли ’тачно је оно што је Кфор рекао‘. Ко је говорио истину — ја или Кфор? Јесу ли њихове снаге биле на три минута од Митровице или нису?“, запитао је Вучић.

Вучић каже да је с представницима НАТО-а данас разговарао начелник генералштаба генерал Милан Мојсиловић.

„Јесу нас слагали да није било покрета јединица? Шта још да урадим? Да им се извињавам што су нас слагали? Упињали су се да покажу да смо лажови. Требало је само неколико сати да се види ко је стварно лажов“, рекао је Вучић.

Председник Вучић од јутрос је имао низ састанака са шефовима српских безбедносних снага, као и амбасадорима Кине и Русије. Вучић је данас телефоном разговарао и са европским комесаром Јоханесом Ханом, све у светлу најновије кризе на Косову и Метохији након хапшења четворице Срба.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала