РПЦ: Цариград претендује на украјинске манастире и цркве

© Sputnik / Александар МилачићМитрополит Иларион: Наши народи повезани су вишевековним везама који сежу још из времена Светог Саве и из времена многих наших владара који су штитили српски народ. Није случајно што у центру Београда стоји споменик последњем руском цару. Код нас у Русији досад нема споменика.
Митрополит Иларион: Наши народи повезани су вишевековним везама који сежу још из времена Светог Саве и из времена многих наших владара који су штитили српски народ. Није случајно што у центру Београда стоји споменик последњем руском цару. Код нас у Русији досад нема споменика. - Sputnik Србија
Пратите нас
Цариградска патријаршија претендује на десетине украјинских манастира и храмова, изјавио је у суботу председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, митрополит Иларион за телевизијски канал „Русија 24“.

Према мишљењу митрополита Илариона, признајући аутокефалност расколницима, Цариград се у Украјини руководи властитим интересима и бави „испуњавањем политичке наруџбине“.

Владимир Легојда - Sputnik Србија
РПЦ: Кијев дискриминише и застрашује украјинске вернике

„Ако говоримо о подмићивању, тамо је било новчаног утицаја. Било је речи о разним сумама. Изговорена је сума од 25 милиона долара, која је наводно предата патријарху Вартоломеју“, изјавио је Иларион и навео да није спреман ни да потврди ни да оповргне те информације из медија.

Митрополит је, такође, рекао да, припремајући се за признавање аутокефалности неканонске цркве у Украјини, Цариградска патријаршија „очекује да обнови све надлежности које је некада током историје имала у Украјини“.

Руска православна црква сматра да Цариград може да добије више од 20 објеката: манастире, храмове, као и разне друге црквене објекте.

Митрополит Иларион је навео да је попис имовине саставио научник који је „просто по разним документима ископао информације о разним подворјима и ставропигијама Цариграда које су постојале у разним епохама“. 

Представник Руске православне цркве је нагласио да ће аутокефалност Кијеву донети зависност од Цариградске патријаршије. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала